Al Shabab regrutira teroriste u izbjegličkim kampovima

Ujedinjeni narodi pozivaju kenijsku vladu da preispita odluku o ukidanju izbjegličkog kampa Dadaab. Vlada smatra da je kamp mjesto odakle se regrutuju borci somalske grupe Al-Shabab, koji su ranije ovog mjeseca ubili 147 osoba na kenijskom univerzitetu. Pokušavajući obustaviti finansiranje grupe, vlada je odlučila ukinuti slanje novca iz inostranstva izbjeglicama u kampu. Za mnoge je to jedini izvor finansiranja. Svakog jutra Farhiye Dayib dolazi u lokalnu službu u izbjegličkom kampu Dagahaley, koja pruža uslugu transfera novca.

Ona i njenih sedmero djece očekuju 300 dolara koje im je poslao njen brat nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama.No, svaki put nailazi na isti odgovor, da je Vlada zatvorila njihov lokalni ured. “Osjećam se tužno jer ne mogu dobiti svoj novac. Zavisimo od novca koji nam pošalje porodica. Zbog nedostatka tih sredstava moja djeca su kod kuće, ne mogu im platiti školovanje”, kazala je Dayib. Novac od rodbine omogućava izbjeglicama da zadovolje potrebe za hranom, odjećom i smještajem. Zatvaranje kompanija za slanje novca veliki je udarac za izbjeglice. Nije im dozvoljeno napustiti kamp u kojem nemaju dovoljno radnih mjesta niti drugih mogućnosti da zarade novac. Većina ih ovisi o novcu koji im pošalje rodbina. Trgovci u kampu tvrde da je opao posao otkada je obustavljen priliv novca. “Robu na odgođeno plaćanje više ne prodaju“, tvrdi jedan trgovac. Kaže da ne zna kada će njegove mušterije dobiti novac od rođaka. Sve je manje i hrane koju osiguravaju Ujedinjeni narodi, što je dostavu novca učinilo više nego potrebnom.

Zvaničnici Svjetskog programa za hranu kažu da imaju dovoljno hrane za izbjeglice do jula. “Uvjeti za finansiranje nisu što su nekada bili. Finansiranje naše organizacije biće smanjeno za 20 posto u odnosu na 2014”, kazao je Louise Sowe koji je dio projekta Svjetski program za hranu. Abdul-Qader Abdullah stigao je u kamp kada mu je bilo samo tri godine. Sada živi sa suprugom i dvoje djece. Uputio je apel kenijskoj vladi: “Apelujemo na kenijsku vladu i sve koje zanima kakvi su uvjeti života u kampu: ukinite zabranu slanja novca, saslušajte naše očajničke vapaje“. UN uvjerava izbjeglice da će i dalje brinuti o njima. Ali izbjeglicama ništa ne može nadomjestiti novac koji više ne može dolaziti u ovaj kamp. (Al Jazeera)