Aktivnosti Irana razlog su za zabrinutost

 Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u ponedjeljak kako se slaže s premijerom Benjaminom Netanyahuom da su iranske aktivnosti na Bliskom istoku razlog za zabrinutost, posebno za izraelsku sigurnost.
“Slažemo se da je pitanje iranskog regionalnog utjecaja zabrinjavajuće, posebno za izraelsku sigurnost”, rekla je Merkel na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Netanyahuom, nakon sastanka u Berlinu.

Ali je dodala da su pregovori i nuklearni sporazum ponudili načine da se spriječe iranske nuklearne i regionalne ambicije.

“Podupiremo izraelsko pravo na sigurnost i to govorimo Iranu cijelo vrijeme”, naglasila je. “Imamo isti cilj – da Iran nikad ne smije imati nuklearno oružje, a razlika među nama je u tome kako to postići”.

Njemačka vlada, zajedno s europskim partnerima, podržava zadržavanje na snazi nuklearnog sporazuma s Iranom nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio izlazak SAD-a iz ovog sporazuma.

Netanyahu na turneji po europskim zemljama pokušava uvjeriti partnere da slijede odluku američkog predsjednika i povuku se iz nuklearnog sporazuma. Netanyahu, žestoki protivnik nuklearnog ugovora s Iranom i općenito iranskog režima, sastat će se ovog tjedna i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskom premijerkom Theresom May.

Na press konferenciji s Merkel rekao je i da bi iranske aktivnosti mogle pokrenuti novi val izbjeglica u Europu. Pojasnio je da iranske šijitske milicije žele konvertirati sunitske muslimane što će “zapaliti vjerski rat, a posljedice bi mogle biti još više izbjeglica a znate točno kamo će doći”, kazao je.

Godine 2015. Njemačka i druge europske zemlje suočile su se s valom od više od milijun izbjeglice i migranata, zbog čega su krajnje desne stranke doživjele veliki rast popularnosti. Mnogi izbjeglice došle su iz Sirije, gdje je Iran ključni vojni saveznik predsjednika Bašara al Asad protiv pobunjenika koji su uglavnom suniti.

You may also like

0 comments