Aktivist za ljudska prava protiv Brexita pravnim putem

Aktivist za ljudska prava iz Sjeverne Irske bori se protiv britanskog izlaska iz Europske unije pravnim putem, smatrajući kako bi to bilo kršenje mirovnog dogovora iz 1998. koji je donio mir toj britanskoj pokrajini. Potez Raymonda McCorda jedan je od nekoliko takvih pokušaja da se sudskim putem zaustavi Brexit.

Sjeverna Irska je 23. lipnja s 56 posto glasovala za ostanak u Europskoj uniji, što je znatna razlika od 48 posto koliki je bio sveukupni britanski postotak za ostanak u EU-u.

Sjevernoirski političari upozoravaju da bi izlazak Velike Britanije iz EU-a mogao potkopati mirovni sporazum 1998., poznat kao “Sporazum na Veliki Petak”, jer bi se time uvela čvrsta granica s Republikom Irskom, te bi se izgubio pravni temelj dogovora, koji se referirao na EU.

Odvjetnici koji zastupaju McCorda, čiji je sin ubijen u Belfastu 1997. od strane probritanskih militanata, objavili su kako su u četvrtak predali papire na Visoki sud u Belfastu, te da se nadaju prvom saslušanju idući tjedan.

McCord smatra kako će britanska vlada prekršiti svoje unutrašnje i međunarodne obaveze iz “Velikog Petka” ako napusti EU, te kako bi bez parlamentarnog glasovanja u Donjem domu izlazak bio ilegalan.

Dogovorom iz 1998. završena su tri desetljeća nasilja između katoličkih irskih nacionalista koji su se htjeli ujediniti s Irskom, te protestantskih unionista koji su htjeli ostati dio Velike Britanije. U tim sukobima poginulo je 3600 ljudi.

McCord je izrazio i zabrinutost da će europsko financiranje odšteta žrtvama te ere prestati nakon britanskog izlaska. “Kao žrtva nedavnih događaja u sukobu u Sjevernoj Irskoj, McCord je jako zabrinut oko velike štete koju bi unilateralni izlazak Velike Britanije iz EU-a imao na relativnu stabilnost u Sjevernoj Irskoj”, rekao je odvjetnik Ciaran O’Hare.

Premijerka Sjeverne Irske, kao i njezina Demokratska unionistička stranka, podržavaju izlazak iz EU-a, dok je stranka Sinn Fein zamjenika premijera Martina McGuinnesa protiv.

You may also like