Ako Turci uđu u Siriju mogao bi se dogoditi globalni rat

Gost Novog dana bio je dr. Jamal Assad, liječnik i predstavnik Sirijske nacionalne koalicije u Hrvatskoj i regiji, koji je s Tihomirom Ladišićem za N1 razgovarao o trenutnom stanju u Siriji.

U Munchenu je dogovoreno primirje za Siriju koje bi trebalo stupiti na snagu. Kakvi su vaši podaci s terena? Oko te primjene primirja trebamo biti skeptični. Neće biti nikakvih primirja po našem mišljenu jer režim Bašara al Assada uz pomoć Rusa i Kurda pod svaku cijenu hoće uzeti Alep sebi, a na drugoj strani vidimo gomilanje turskih i saudijskih snaga na sirijsko-turskoj granici. Daj bože da je to neki pritisak na Rusiju, ali ako te trupe uđu Siriju tada će doći do širenja sukoba i možemo reći da će se dogoditi globalni rat. Mi smo protiv da strane trupe uđu u Siriju i protiv smo nagomilavanja stranih trupa u Siriji s bilo koje strane.

Koliko strana se bori u Siriji? Oko 75 frakcija ima u Siriji, a u Alepu ih ima desetke.

Tko koga izvan same Sirije podržava? Uz al Assada su Rusija, Iran, Afganistan i Irak. To su glavni, a pod stolom još Kina i Sjeverna Koreja.

Tko je s druge strane? Tu najviše pomažu Saudijska Arabija, Katar, Bahrein i Turska. To su četiri zemlje koje humanitarno pomažu. U vojnom smislu svi su obećali Francuska, Engleska, Amerika, ali od toga nema ništa.

Tko kontrolira koliko teritorija? Kurdska snaga je sad ušla i ima četiri frakcije. Mi smo slobodna vojska. Režim ima 17 posto, mi 31 posto, a najviše IS, i to prema granici s Irakom – tamo je manje više pustinja i naftna polja. Kurdi se bore za opstanak uz pomoć Amerike.

Tko sada kontrolira Alep? Jako je loše oko Alepa. Ruski avioni 150 puta su bombardirali Alep – ne IS, nego nas – umjerenu sekularnu opciju. Ubijeno je oko 113 ljudi. Alep se dijeli na dva dijela uz sekularnu oporbu i dio od Assada. Nagomilavanje turskih i saudijskih snaga je nadam se pritisak na Assada. Našla su se dva diktatora Putin i al Assad koji hoće upravljati sirijskim narodom. To ne smije svijet dozvoliti.

Zašto Sirijsko nacionalno vijeće nije postiglo jedinstvo? Mi smo protiv IS-a i al Nusre. Nemamo s al Nusrom suradnju.Oni imaju 30 posto Alepa. Sada je koalicija puno ujedinjenija i zadovoljni smo tom situacijom. Puno je bolje nego prije 2-3 godine.

Koliko Nacionalno vijeće pomaže izbjeglicama? Nemamo pristup kad su oni na turskoj granici, ali kad idu u Europu imamo komisiju koja ih prati. Rute prema Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj… Sada je vrhunac humanitarne katastrofe – kreće 600 tisuća ljudi iz Alepa, a na sirijsko-turskoj granici stoji ih još 100 tisuća.

Što ako se zatvore granice na balkanskoj ruti? Ne može nitko zaustaviti val tih izbjeglica.

Kako vidite rješenje situacije u Siriji? Ovdje su umješane mnoge sile u Siriji. Situacija je komplicirana. Neće biti mira dok se ne zaustavi bombardiranje Rusa nad civilima.

Koliko EU uspijeva riješiti izbjegličku krizu? Njima je važna njihova stabilnost i mir te da teroristi ne uđu među izbjeglicama što je točno. No ona nije ništa učinila za Siriju. Njih samo zanima koliko izbjeglica će biti u Austriji, koliko u Njemačkoj… Što se tiče Sirijaca oni bi se rado vratili kada bi se zaustavio rat. Mi nismo paraziti i ne želimo živjeti na socijalnoj pomoći. Svi se hoće vratiti u Siriju, samo treba zaustaviti rat.

You may also like

0 comments