Ako se isključi energetski sektor, pale proizvođačke cijene

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni u prošlogodišnjem su prosincu ponovno pale na mjesečnoj razini, a pale su i u Hrvatskoj, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.
U EU su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu 2018. godine pale za 0,8 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, kada su prema revidiranim podacima Eurostata smanjene za 0,5 posto. I u eurozoni su pale za 0,8 posto na mjesečnoj razini, nakon 0,3-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Prema izračunima Eurostata, najviše su na području EU-a na mjesečnoj razini smanjene cijene u energetskom sektoru, za 3,3 posto. Slijedi sektor intermedijarnih roba, s padom za 0,3 posto, dok su u ostalim sektorima proizvođačke cijene gotovo stagnirale.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u prosincu pale blagih 0,1 posto. Među zemljama EU-a najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježila je u prosincu Danska, za tri posto. Slijede Grčka, s padom cijena za 2,3 posto, Belgija, s padom za 2,1 posto te Nizozemska, gdje su one pale za 1,5 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu prema mjesecu ranije smanjene za 1,2 posto, nakon 0,6-postotnog pada u mjesecu ranije.

Rast cijena na mjesečnoj razini zabilježen je samo u Latviji, za 0,7 posto, Irskoj, za 0,3 posto, Estoniji za 0,2 posto, te u Luksemburgu za 0,1 posto. Cijene su ostale pak nepromijenjene na Malti, u Sloveniji i u Švedskoj.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u prosincu 2018. porasle za 3,1 posto, nakon revidiranog 4,2-postotnog rasta u studenom. Pritom je također daleko najveći rast cijena zabilježen u energetskom sektoru, za 7,5 posto. Slijede sektor intermedijarnih roba, s rastom cijena za 2,6 posto, onaj trajnih potrošačkih roba, s rastom za 1,5 posto, kapitalnih roba, s rastom za 1,3 posto, te netrajnih potrošačkih roba, gdje su porasle za 0,4 posto.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u prosincu na godišnjoj razini uvećane 1,5 posto. Među zemljama EU-a, najveći skok cijena na godišnjoj razini zabilježila je Estonija, za 9,2 posto, a slijede Latvija, s rastom za 7,3 posto te Belgija i Danska, gdje su one uvećane za po 7,1 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu na godišnjoj razini porasle 0,6 posto, nakon 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Irskoj, za 0,4 posto, i u Grčkoj, za 0,1 posto. U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u prosincu za tri posto, nakon 4-postotnog rasta u mjesecu ranije.

You may also like