Akcijski plan za smanjenje agencija dovodi do ušteda

Vlada je usvojila akcijski plan za provedbu Odluke o smanjenju broja agencija, zavoda i fondova. Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je na sjednici kako se ovaj plan donosi dva tjedna prije roka. Osnovano je i povjerenstvo za provedbu realizacije na čijem čelu je Bauk. Zbog spajanja agencija bit će potrebno izmijeniti 21 propis – 11 zakona i 10 uredbi. Provedbom plana bi se, procjenjuje se, u 2016. troškovi poslovanja agencija smanjili ukupno za 24,35 milijuna kuna.

Prijedlog akcijskog plana za provedbu Odluke o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima – dokument Uštede na agencijama kroz spajanja, rezanja plaća, troškova – video Prema Akcijskom planu, Državni zavod za zaštitu prirode spojio bi se s Agencijom za zaštitu okoliša, a Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija s Državnim zavodom za mjeriteljstvo. Hrvatski mjeriteljski institut ide u Institut Ruđer Bošković, Agencija za strukovno obrazovanje integrira se s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a Agencija za znanost i visoko obrazovanje integrira se u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Također, Agencija za regionalni razvoj spaja se sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Agencija za vodne putove postaje dio Hrvatskih voda, a Hrvatska agencija za hranu spaja se s Hrvatskim veterinarskim institutom. (HRT)