Akcija mladih traži prekršajnu odgovornost zbog zagađenja u Kostreni

Akcija mladih u srijedu je u Rijeci zatražila da se utvrdi prekršajna i kaznena odgovornost Ine zbog zagađenja okoliša ispred Rafinerije nafte u Kostreni 12. svibnja, kada su u more iscurili ugljikovodici.

Akcija mladih priopćila je kako je Anet Trope, članica njihova Interesnog odbora za ekologiju i okoliš, danas na konferenciji za novinare istaknula da Akcija smatra Inu i njezine odgovorne osobe prekršajno i kazneno odgovornima za zagađenja okoliša u Kostreni.

Od nadležnih stoga traži da utvrde Ininu odgovornost na temelju onečišćenja mora i kopna na području Kvarnera, koji su nastali zbog curenja lož ulja u drenažne cijevi za oborinske vode u ožujku u Kostreni, kao i zbog spoznaje da Ina i odgovorne osobe u toj tvrtki nisu ništa poduzele da saniraju onečišćenje prije njegovog curenja u more 12. svibnja.

“Posljedica je da su oborinske vode umjesto nadležnih službi oprale drenažne cijevi, lož ulje je iscurilo u more i nastao je jedan od najvećih Eko incidenata na Jadranu u posljednjih 20-ak godina. Apsolutno je jasno da je došlo do rušenja sigurnosnih standarda i sporno je da li INA d.d. u sklopu svog pogona INA rafinerije nafte Rijeka ispunjava sve zakonske propise”, kazala je.

Iz Akcije mladih drže i da treba napraviti reviziju okolišne dozvole, koja se izdaje za rad postrojenja u kojima se obavlja djelatnost kojima se mogu prouzročiti emisije kojima se onečišćuje tlo, zrak, voda i more. Ministarstvo zaštite okoliša, tvrdi, mora napraviti temeljitu kontrolu poslovanja i geološka istraživanja, a Ina kao onečišćivač mora dati državi podatke o zagađenju koje je sam prikupio.

Nužno je, dodaju, napraviti kvalitetno istraživanje jer se na spremnicima INA rafinerija nafte Rijeka, kažu, vide rupe veličine šake, kompletno postrojenje je u iznimno lošem stanju, što je opasan problem. “Ovakvim nemarom već sutra može nam se desiti svakodnevno curenje nafte i nove ekološke katastrofe”, upozoravaju u priopćenju.

“Ono što je apsolutno jasno je da je narušen javni interes, da je dovedena u pitanje zaštita zdravlja i života građana, da je zagađenja mora i obale iznimno i da za sve to netko mora odgovarati”, poručila je Trope s konferencije za novinare.

You may also like