Ajatolah Hamnei: S SAD-om niti pregovori niti rat

Sa Sjedinjenim Država neće biti ni rata ni pregovora, poručio je u ponedjeljak vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, ali i upozorio da su negativne posljedice novih američkih sankcija na gospodarstvo Irana unutarnje prirode.
“Zabranjujem održavanje razgovora s Amerikom… Amerika nikad ne ispunjava svoja obećanja iz pregovora… samo nudi isprazne riječi i nikad ne odustaje od svojih ciljeva”, prenosi iranska državna televizija riječi Hamneija.

“Američki dužnosnici nedavno su cinično govorili o nama. Osim sankcija pričaju i o ratu i pregovorima. U tom smislu, poručio bih ljudima: neće biti rata, niti pregovora sa SAD-om”, napisao je iranski čelnik na svom Twitter profilu na engleskom jeziku.

Na toj društvenoj mreži upozorio je da današnji problemi Irana ne dolaze izvana, nego iznutra. “Ako se djeluje efikasnije, razboritije, brže i snažnije, sankcije ne mogu imati utjecaja i možemo im se oduprijeti”, napisao je Hamnei o sankcijama koje je SAD u utorak obnovio Iranu.

Trump je u svibnju povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma, a najnovije sankcije odnose se prvenstveno na financijski sektor, što uključuje kupovinu dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Trump je zaprijetio i da će kažnjavati tvrtke iz drugih država koje će nastaviti poslovati u toj bliskoistočnoj državi, a Washington za studeni priprema i nove sankcije, prvenstveno nad iranskim naftnim sektorom. “Loše gospodarsko upravljanje pritišće obične Irance više od sankcija… Ne bih to nazvao izdajom, nego velikom greškom u upravljanju”, prenijela je državna televizija ajatolahove riječi što je prva njegova reakciju na američku odluku.

Iranska valuta rial od travnja je izgubila polovicu svoje vrijednosti u očekivanju povratka američkih sankcija, većinom zbog velike potražnje Iranaca za dolarom kako bi zaštitili svoju ušteđevinu.

Iranske vlasti su za pad riala optužuile “neprijatelje” pa je u utorak zbog korupcije uhićeno 67 osoba. Hamnei je u subotu odobrio zahtjev prvog čovjeka iranskog pravosuđa Sadegha Laridžanija da se uspostavi poseban sud koji će omogućiti suđenje osobama optuženim za gospodarski kriminal.

“Cilj nam je što prije i na pravedan način kazniti osobe za koje se ustanovi da su krive za korupciju i gospodarski kriminal”, objasnio je Laridžani. Među uhićenima je i bivši zamjenik predsjednika središnje banke.

Sudske vlasti navode da SAD, zakleti neprijatelja Irana, kao i Izrael, zatim Saudijska Arabija, koja je glavni suparnik Irana u regiji, te konačno Iranci u egzilu koji su protivnici režima, potiču nemire i gospodarski rat kako bi destabilizirali Iran.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Džavad Zarif u ponedjeljak je poručio za al Jazeeru da “Iran neće promijeniti svoju politiku u regiji zbog američkih sankcija i prijetnji”.

You may also like

0 comments