AirBnB prikupio milijardu dolara dodatnog kapitala

Kompanija za najam stanova putem interneta AirBnB prikupila je milijardu dolara dodatnog kapitala, koje će prema očekivanjima iskoristiti za globalno širenje poslovanja, pa se vrijednost tvrtke trenutno procjenjuje na 31 milijardu dolara.

Američki proizvođač aplikacija za posredovanje u uslugama smještaja, čije je sjedište u San Franciscu, objavila je to ulaganje od strane trećih osoba u podnesku Američkoj komisiji za vrijednosne papire.

AirBnB nije komentirao kako će upotrijebiti sredstva, no očekuje se kako će ih iskoristiti za širenje globalnog poslovanja.

Kompanija je ubrzano rasla od osnivanja 2008. godine, a trenutno posluje u 65 tisuća gradova širom svijeta.

Tvrtka, koja ne objavljuje podatke o poslovanju, zarađuje omogućavajući pojedincima da iznajme svoje stanove i apartmane. Uzima tri posto od svake rezervacije te 6 do 12 posto naknade za uslugu od gostiju.

AirBnB je svoju prvu dobit ostvario u drugoj polovici 2016. godine, a prema pisanju medija, takvo poslovanje će se na postojećim temeljima nastaviti i u ovoj godini.

Objavljeno je i kako kompanija u skorijoj budućnosti nema planove za uvrštenje svojih dionica na burzi.

AirBnB korisnicima odnedavno nudi i nove usluge, koje uključuju turističke obilaske, a najavljuju i ostale usluge zanimljive turistima, poput rezervacija za restorane.

Nova aplikacija Trips uključuje kategorije ‘iskustava’, ‘mjesta’ i smještaja a u Airbnbu planiraju u konačnici dodati i letove i druge usluge.

Pritom se ‘iskustva’ u prvom redu odnose na sudjelovanje u obrtničkim aktivnostima uz vodstvo lokalnih stručnjaka, a naprimjer uključuju pristup ‘skrivenim draguljima’ poput izrade violina u Parizu ili sudjelovanja u maratonu u Keniji.

Međutim, tvrtka je također suočena s kritikama kako podiže cijene najma stanova te pridonosi stambenoj nestašici u nekim gradovima.

(Agencije)

You may also like