Air France-KLM planira vratiti nekadašnju vodeću poziciju na tržištu

Air France-KLM osniva zrakoplovnu kompaniju koja bi na duljim linijama trebala biti konkurentna niskobudžetnim avioprijevoznicima iz Perzijskog zaljeva, čime taj konzorcij planira vratiti nekadašnju vodeću poziciju na tržištu.

Novi čelnik Air Francea Jean-Marc Janaillac, predstavljajući osnivanje nove zrakoplovne kompanije, naglasio da se konzorcij “bori na svim frontama”, prenosi BBC.

Nova kompanija još nema ime, a Air France planira da će pružati usluge prijevoza u ekonomskoj i poslovnoj klasi. Kako bi konkurirala niskobudžetnim rivalima, piloti i posada bit će na drugačiji način zaposleni nego u glavnoj kompaniji, istaknuli su iz Air Francea.

Air France planira da će do 2010. nova zrakoplovna tvrtka imati 10 zrakoplova za prekooceanske letove. To će biti “odgovor grupe na državne zrakoplovne kompanije iz Perzijskog zaljeva, čije se poslovanje temelji na niskim troškovima proizvodnje”, objavila je kompanija.

Taj projekt je znak da novi čelnik Air Francea želi vratiti tržišni udjel, nakon niza godina bolnih zatvaranja radnih mjesta i sukoba sa sindikatima.

“Status quo nije naša opcija. Moramo pokrenuti novu dinamiku kojom bi vratili nekadašnju vodeću poziciju na tržištu”, naglasio je Janaillac.

No, sindikat SNPNC zabrinut je da u novoj zrakoplovnoj kompaniji osoblje neće imati jednaka prava i beneficije za isti posao te će biti „niskobudžetna“ upravo za svoje radnike.

(Agencije)

You may also like