Ahmet Tuta: Turski gospodarstvenici zainteresirani za obnovljive izvore

Nedavni posjet turskog državnog vrha i najjačih poduzetnika pokazatelj je zainteresiranosti za gospodarsku suradnju s Hrvatskom, a neposrednije veze priželjkuju se i u kulturnoj i umjetničkoj suradnji i razmjeni. Turska ulaganja u turizam su najviša od svih stranih ulaganja, turski investitori su u Hrvatskoj prisutni i u sektoru zdravstva, energetike i financija, a izrazili su i zanimanje za Croatia Airlines. O budućim ulaganjima u Hrvatsku, izvozu, suradnji u Studio 4 je govorio veleposlanik Republike Turske Ahmet Tuta.

Turski veleposlanik Ahmet Tuta je ocijenio nedavni hrvatsko-turski susret u Zagrebu vrlo dobrim i naglasio da je održan u ključnom trenutku. Posebno je izdvojio poslovnog foruma gdje su se susreli hrvatski i turski poslovni ljudi i rekao da po njegovom mišljenju to je bio jedan od najvećih foruma koji je HGK ikad održao u Zagrebu. Velik je bio interes hrvatskih tvrtka da se sastanu sa svojim turskim kolegama a prema povratnoj informaciji, interes postoji i s druge strane. Temelj je položen a sada je lopta u rukama HGK te hrvatskih i turskih gospodarstvenika, smatra. Najavio je i novi ciklus sastanaka s turskim firmama kako bi se mogao nadograditi odnos.

Kao strateški sektori u koje bi turske tvrtke htjele ulagati Tuta je izdvojio obnovljive izvore energije, zdravstvo, poljoprivreda i uzgoj stoke. Logistički centar bi se mogao uspostaviti u Hrvatskoj jer hrvatski strateški položaj je takav da se nalazi u srce središnje i jugoistočne Europe, pa bi mogao povezati tri, četri različite zemlje, smatra.

Izrazio je zadovoljstvo uspješnim početkom rada aviokompanije Turkish airlines te najavio da je u planu nastavak letova i tijekom zime. Većina predsatvnika turističkog sektora se žali da je sezona kratka pa možda je uspijemo produžiti, što bi bio jedan od konkretnih rezultata, rekao je.

Spomenuo je i potpisivanje sporazuma između hrvatske i turske nacionalne televizije. Jučer smo dobili pismo iz HRT-a u kojem stoji kakvi su konkretni rezultati tog protokola. Kao znak naše suradnje hrvatska i turska TV će raditi na zajedničkom dokumentarcu o Sigetu. Suradnja će nam pomoći da se bolje upoznamo, kazao je Tuta.

Na pitanje kako bi se mogla povećati bileteralna trgovina na jednu milijardu dolara godišnje, veleposlanik je napomenuo da hrvatska strana treba povećati izvoz za 50 ili 100 posto. Ako go udvostruči, time ćemo doći do 2 trećine našega cilja, a cilj je da do 2020. dosegnemo 1 mlrd amereičkih dolara u vrijednosti trgovine, objasnio je.

Kada se usporedi uvoz i izvoz između Hrvatske i Turske, ispada da je Turska u boljoj poziciji, no Hrvatska izvozi 1,5 euro po glavi stanovnika u Tursku. Ako Hrvatska poveća to na 2,5 eura po glavi stanovnika, možemo doći do određene razine našeg glavnog cilja. No, kada se usporedi naša trgovinska razmjena sa zemljama u susjedstvu, mislim da je u Hrvatsku lako dostići taj cilj kako je izjavio naš predsjednik tijekom foruma, kaže Tuta. Smatra da je Turska ‘vrata’ za regiju i ako Hrvatska želi otvoriti trgovačku predstavništvo u Istanbulu, to bi moglo mnogo pomoći.

Turski veleposlanik se osvrnuo i na pitanju viza o koje Turska pregovara od 2013. godine. Potpisan je sporazum s EU-om no uslijed izbjegličke krize, čini se da će proces oslobađanja od vize biti prolongiran. Pitanje izbjeglica i pitanje viza su različita, kaže Tuta i ne bi trebali biti na istoj razini diskusije. Vjeruje da će EU prikladno reagirati jer mnoge zemlje nisu članice Unije, a ne trebaju imati vize za posijet u europske zemlje. Po njegovom mišljenju turski građani također moraju dobiti tu priliku i to će pozitivno utjecati na turističke odnose jer prije nego što su im trebale vize, turski turisti su bili češće prisutni u Hrvatskoj.

You may also like

0 comments