Agrokoru snižen kreditni rejting, spas u rastu potrošnje

Za Agrokor grupu ova je godina počela lošom viješću. Agencija za ocjenivanje kreditnog rejtinga Moody’s gurnula je koncern Ivice Todorića i njegove obveznice razred niže, što se u sustavu oznaka te agencije u slučaju Agrokora očituje u padu sa B2 ranga na B3. Pritom su izglede za razdoblje do iduće revizije ocijenili stabilnima.

Za pogoršanje rejtinga Agrokora presudan je utjecaj imala kombinacija slabije prošlogodišnjeg operativnog rezultata i visoke razine zaduženosti Grupe. Kako ističe Vincent Gusdorf, potpredsjednik i viši analitičar u Moody’su, stajalište je te agencije da u uvjetima “pogoršanja pokazatelja operativnog poslovanja koje se dogodilo tijekom prvih devet mjeseci 2016. nije vjerojatno da će Agrokor vratiti omjere zaduženosti u okvire koje Moody’s smatra primjerenim za B2 rejting”. Istodobno, Gusdorf dodaje kako stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će kompanija “unatoč oštroj konkurenciji u Hrvatskoj i Sloveniji stabilizirati zarade u idućih godinu dana”. U domaćim poslovnim krugovima vijest o tom “downgradeu” zapravo se ne smatra iznenađenjem. Većini je ona samo dodatni signal da bi za najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj ova godina mogla biti i najizazovnija dosad.

Osim što konkurentski pritisci na profitne marže, u prvom redu u segmentu trgovine (maloprodaje), uporno rastu, kompanija je zbog velikih obveza izložena i pojačanim likvidnosnim pritiscima. Tako se u financijskim krugovima tvrdi da je Agrokor danas suočen i s nepovoljnijim rokovima plaćanja velikim dobavljačima najprodavanijih roba, a upućeni dodaju da u prilog nepovoljnijoj likvidnosnoj situaciji govore i nešto kasnije isplate plaća u dijelu sustava u prosincu. Uz prilično napregnutu financijsku polugu na koju se oslanjao dugogodišnji rast Todorićeva poslovnog carstva, u tom su koncernu već navikli na stalnu zaokupljenost refinanciranjima i općenito upravljanjem dugovima, piše Poslovni dnevnik.

Kako bilo, zahvaljujući oporavku gospodarske aktivnosti i rastu prometu/potrošnje, njegovi analitičari ipak računaju da će Agrokor postupno stabilizirati konsolidiranu operativnu dobit u narednim kvartalima. Poboljšanje rejtinga uslijedilo bi ako kompanija uspije smanjiti omjer (prilagođenog) duga i EBITDA ispod 5,5, što je, kažu, scenarij koji bi bio izgledan samo ako bi ubrzanje gospodarskog rasta u kombinaciji s tržišnim udjelom Agrokora rezultiralo znatnim povećanjem operativne dobiti. Nasuprot tome, dodatno pogoršanje rejtinga bilo bi izgledno ako kompanija ne uspije obuzdati pad EBITDA ili ako se pogorša profil likvidnosti.

You may also like