Agresivno prikupljanje zaliha regulirat će tržište u budućnosti

Nema razloga za brigu oko dugoročnih zaliha nafte, ako je vjerovati izjavama iz Goldman Sacha, piše u analizi Goldman Sachsa koju prenosi portal OilPrice. 
Iako OPEC i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, nisu uspjeli doći do dogovora kako će do kraja 2018. proizvodnja nafte ostati zamrznuta, ipak su se obavezali na takvu strategiju te obećali izvještavati o napretku kad je riječ od smanjivanju zaliha do novog sastanka u lipnju, rekli su iz Goldmana Sachsa.

To pokazuje kako je smanjen rizik neočekivanog porasta potražnje nafte, ali i akumuliranja neriješenog viška u zalihe.

OPEC (The Organization of Petroleum Exporting Countries) je u četvrtak u Beču dogovorili produžetak dogovora o ograničavanju svoje proizvodnje nafte duže od dogovorenog datuma. Sporazum je ojačan dodavanjem Nigerije i Libije, dvije OPEC članice koje su u početku bile pošteđene odredbi smanjivanja proizvodnje.

Ovim produžetkom dobiveno vrijeme bit će korisno za smanjivanje rizika od naglog porasta proizvodnje nafte te povećati dostupne zalihe nafte, tvrde iz Goldmana. Nigerija i Libija su se već obavezale smanjiti svoju razinu proizvodnje ispod visokih razina postignutih u 2017. Zajedno te dvije države proizvode 2.8 milijuna barela dnevno, a iz Goldmana ne predviđaju porast tog broja za 2018.

Naime, proizvođačice nafte pokušavaju vratiti razine zaliha na prosjek iz prošlih pet godina, održavajući rezove na 1.8 milijuna barela još devet mjeseci.

Otkad je prije godinu dana sporazum postignut, smanjile su se svjetske zalihe, a cijene skočile. No unatoč tome, OPEC će se svejedno morati nositi s rizikom kako će američka nafta iz škriljevca poplaviti tržište protokom vremena. Pokušaj održavanja razine zaliha još su agresivni, ali OPEC-ove procjene kažu kako će se njima moći regulirati tržište ukoliko cijene porastu.

You may also like

0 comments