Agencije S&P i Fitch ponovno srušile kreditni rejting Britanije

Britanija je u ponedjeljak pretrpjela još jedan udarac nakon što su dvije vodeće svjetske agencije smanjile njezin kreditni rejting jer smatraju da će odluka o napuštanju Europske unije naštetiti britanskom gospodarstvu.

Agencija Standard & Poor’s smanjila je vrhunski ‘AAA’ rejting Britanije za čak dva stupnja, na ‘AA’ i upozorila da je moguće i daljnje smanjenje rejtinga. Fitch Ratings snizio je, pak, britanski rejting za jedan stupanj, s ‘AA+’ na ‘AA’ i također upozorio na mogućnost daljnjeg smanjenja.

Agencija S&P priopćila je da bi rezultat referenduma mogao dovesti do pogoršanja gospodarske situacije u Britaniji, uključujući njezin golemi financijski sektor.

Uz to, odluka Britanaca o napuštanju Unije mogla bi dovesti do manje predvidljivosti, stabilnosti i učinkovitosti političkog okvira u zemlji, poručio je S&P.

Fitch je, pak, u svom priopćenju poručio kako očekuje oštro usporavanje rasta britanskog gospodarstva. Tako sada procjenjuje da će tamošnji bruto domaći proizvod u 2017. i 2018. godini rasti po stopi od samo 0,9 posto, dok je prije očekivao rast od 2 posto.

Smanjenje rejtinga moglo bi dovesti po povećanja troškova zaduživanja Britanije u situaciji kada se očekuje slabljenje tamošnjeg gospodarstva. Tako su u ponedjeljak analitičari Goldman Sachsa poručili da će Britanija, nakon prošlotjedne odluke o izlasku iz EU, vjerojatno uroniti u recesiju u roku od godinu dana. “Očekujemo da će britansko gospodarstvo do početka 2017. uroniti u blagu recesiju”, upozorili su analitičari te američke investicijske banke.

Britanski ministar financija George Osborne pokušao je jučer smiriti tržišta, poručivši da je britansko gospodarstvo dovoljno snažno da se nosi s nestabilnošću nakon odluke o izlasku iz Unije.

Međutim, i nakon toga je FTSE indeks Londonske burze pao više od 2,5 posto, dok je tečaj britanske funte prema dolaru potonuo daljnjih 3 posto, zaronivši na 1,3122 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

Britanski mediji pišu i da bi u utorak Moody’s, još jedna od triju najvećih svjetskih rejting agencija, mogao smanjiti izglede za rejting britanskog bankarskog sektora na ‘negativne’, što znači da mu prijeti i smanjenje rejtinga.

Još u petak, kada su objavljeni rezultati referenduma u Britaniji, Moody’s je smanjio izglede za britanski rejting na ‘negativne’. Britanija je kod te agencije vrhunski ‘AAA’ rejting izgubila još 2013. godine zbog, kako je tada poručio Moody’s, visoke razine javnog duga i sporog gospodarskog rasta.

You may also like