Agencije snizile kreditni rejting Argentine

Međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poor’s u utorak je objavila da je snizila rejting Argentine za jednu razinu zbog pogoršanog stanja u pogledu gospodarskog rasta, inflacije i javnog duga.
Argentinski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti snižen je s ‘B+’ na ‘B’, pokazuje izvješće agencije, nakon analize provedene u kolovozu. “Pogoršanje je zabilježeno u krivulji rasta argentinskog gospodarstva, dinamici kretanja tamošnje inflacije te profilu državnog duga nakon smetnji u provedbi izazovnog programa gospodarske prilagodbe”, objavio je S&P u pripćenju.

“Prognoza dugoročnog rejtinga je stabilna temeljem očekivanja da će vlada provesti fiskalne, monetarne i druge mjere radi stabilizacije gospodarstva u idućih 18 mjeseci”, dodaju u S&P-u. Poručuju također da bi program štednje trebao postupno zaustaviti “pogoršanje financijskog profila i tereta duga, preokrenuti dinamiku inflacije i vratiti povjerenje ulagača”.

Ako se gospodarstvo počne stabilizirati i izbori u 2019. godini ne rezultiraju promjenom smjera, trebali bi biti ispunjeni svi uvjeti za oporavak, ističu u S&P-u. Upozoravaju također da bi mogli sniziti rejting u idućih 12 mjeseci “ako povjerenje ulagača dodatno naruše neočekivana negativna politička zbivanja ili neujednačena provedba vladina programa štednje u gospodarstvu”.

Dodatne pritiske moglo bi stvoriti i najmanje odstupanje od obveza koje je vlada preuzela, poručuju iz S&P-a. Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog je mjeseca odobrio 56 milijardi dolara vrijedan paket zajmova Argentini, šest milijardi više nego što je prvotno dogovoreno u lipnju, kako bi pomogao vladi da provede program stroge štednje radi stabilizacije gospodarstva, podsjeća AFP.

You may also like

0 comments