Afrička unija optužuje ICC za neobjektivnost. Hoće li JAR izaći iz suda?

Južnoafrička Republika razmišlja da izađe iz članstva u Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) nakon polemike koju je potaknuo posjet sudanskog predsjednika Omara al Bašira, optuženog za genocid, Johannesburgu gdje se održavao summit Afričke unije, rekao je u četvrtak ministar u predsjedništvu Jeff Radebe. “Južnoafrička Republika mogla bi u konačnici razmisliti i o povlačenju iz ICC-a. Takva će se odluka donijeti tek kada se iscrpe sve raspoložive mogućnosti po Rimskom statutu (kojim je utemeljen sud)”, rekao je u izvješću ministarskom vijeću.

Radebe je usto najavio “početak skorih pregovora s Afričkom unijom i njezinim članicama da bi se vidjelo kako se što prije mogu primijeniti afrički mehanizmi za rješavanje sukoba kako najteži zločini ne bi ostali nekažnjeni”. Južnoafrička Republika želi “ubrzati reformu Afričkog suda za ljudska prava i narode sa sjedištem u Aruši”, u Tanzaniji, ali joj nedostaju sredstva. Pretoria će pripremiti izvješće i podnijeti ga već na idućoj glavnoj skupštini članica ICC-a, rekao je. ICC je još 28. svibnja zatražio od JAR-a kao člana suda, da uhiti sudanskog predsjednika ako dođe na summit AU-a.

No Bašir je 14. lipnja došao na summit koji se 14. i 15. održavao u Johannesburgu. Jedna nevladina organizacija odmah se obratila pravosudnim tijelima tražeći njegovo uhićenje a sud u Pretoriji mu je zabranio izlazak iz zemlje u očekivanju suđenja. No vlada nije poštovala tu odluku i pustila je Bašira da se svojim zrakoplovom vrati kući a da ga nitko nije pokušao zaustaviti, dapače pratila su ga dvojica osobnih čuvara, pišu tamošnji mediji. Nakon toga se rasplamsala rasprava u JAR-u. Oporba i mnogi komentatori optužuju vladu da je prekršila ustav i međunarodne obveze. U srijedu je južnoafrički sudac zatražio početak istrage protiv vlade Jacoba Zume. Afrička unija optužuje ICC za neobjektivnost jer vodi istrage samo protiv Afrikanaca.

Do tisuću djece-vojnika nasilno je novačeno tijekom posljednjih mjeseci nasilja u građanskom ratu koji već 18 mjeseci razdire Južni Sudan, izvijestili su u četvrtak regionalni mediji. Od početka lipnja pobunjeničke skupine su pretraživale kuću po kuću u dva sela i otimale djecu od tek 13 godina u državi Gornji Nil, jednom od područja borbi na sjeveru zemlje, precizira izvješće međuvladine istočnoafričke organizacije Igad, koja je posrednica u sukobu.

Izvješće posebice ukazuje na djelovanje šefa jedne od lokalnih milicija, Johnsona Olonyja, bivšeg generala koji je u svibnju prešao pobunjenicima i koji je poznat po nasilnom novačenju djece. General Olony je organizirao prisilna novačenja između 500 do 1.000 mladih, od kojih mnogi imaju između 13 i 17 godina, u dva dana tijekom pretraživanja sela Kodko i Wau Shilluk, precizira se u izvješću i dodaje da su mladi odvedeni u centre za obuku. Međunarodna organizacija za zaštitu prava djece Unicef je prije tih najnovijih informacija procjenjivao da se namanje 13.000 djece vojnika bore u toj zemlji, a prošlog tjedna je istaknuo da su obje strane u sukobu počinile okrutne zločine protiv djece.

Građanski rat je izbio u prosincu 2013. u Južnom Sudanu kada je došlo do sukoba suparničkih frakcija vojske koje su se našle suprotstavljene u potpori čelnicima režima između predsjednika Salva Kiira i njegova bivšeg potpredsjednika Rieka Machara.

You may also like