Afrička unija intenzivira borbe protiv Boko Harama

Afrička unija ovlastila je pet susjednih zemalja da Nigeriji i vojno pomognu u borbi protiv Boko Harama. Vojno bi ta organizacija mogla biti uzdrmana, ali je pitanje da li će tako prestati i teror. 

„Napad na jednog od nas je napad na sve nas.“ Tim riječima je predsjednik Nigera Mahamadou Issoufou sažeo opasnost od organizacije Boko Haram koja postaje sve veća prijetnja i za njegovu zemlju. Ta islamistička milicija je svoju strahovladu do sad uglavnom provodila po području sjeveroistoka Nigerije, ali proteklih tjedana su postali aktivni i oko Čadskog jezera, dakle na granici Nigerije i Nigera. Tako su islamistički ekstremisti početkom veljače napali i mjesta u blizini Dife na jugoistoku Nigera. Ovog tjedna su zato u glavni grad Nigera Nijamej doputovali predsjednik Toga Faure Gnassingbe i predsjednik Benina Tomas Boni Yayi kako bi pokazali solidarnost u borbi protiv terorista. Boni Yayi je osim toga jasno objavio kako “ništa ne stoji na putu” zajedničke borbe tih država protiv Boko Harama. Time prije svega misli na zajednički mandat za vojnu operaciju koji je dobiven od Afričke unije za borbu protiv Boko Harama. Ona obuhvaća pomoć vojsci Nigerije jedinicama iz Čada, Kameruna, Benina i Nigera. Ove međunarodne snage će obuhvaćati oko 8.700 vojnika, a bivši zapovjednik nigerijske vojske general Ibrahim Babangida smatra ovaj vojni savez veoma važnim: “Uz Božju pomoć će borba međunarodnih trupa biti uspješna”, smatra general. Jer on upozorava kako Boko Haram već odavno više nije samo problem Nigerije: “Sve što se tiče naše zemlje, utječe i na zbivanja u susjednim državama.”

Jesper Cullen, britanski stručnjak za pitanje međunarodne sigurnosti iz tvrtke „Risk Advisory“ ipak je sumnjičav: “Vlada Nigerije dozvolila je dolazak vojnika iz Čada i Kameruna, ali ih pušta da djeluju samo u pograničnom pojasu.” Ovaj stručnjak misli da se vlada Nigerije možda boji doista pustiti strane vojnike u zemlju jer bi to moglo biti shvaćeno kao poraz vlastitih vojnih snaga pa sad mora pozivati strane jedinice. Ipak, osim ove međunarodne interventne snage je Afrička unija poduzela i druge mjere u borbi protiv Boko Harama. Tako su se AU i predsjednici država ili vlada tih afričkih država obratili i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Mandatom i ove međunarodne organizacije se nadaju dobiti primjerenu financijsku i logističku pomoć u borbi protiv terorista. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je posjetio ove zemlje i već im je najavio kako će Pariz “neograničeno” podržati ovu intervenciju zemalja Afričke unije, a pohvalio je i vojne uspjehe vojske Nigerije u borbi protiv Boko Harama. Jesper Cullen nema nikakvih dvojbi kako je i u interesu međunarodne zajednice podržati borbu protiv Boko Harama, ali nije baš siguran hoće li se UN tek zadržati na pomoći susjednim zemljama da se teror ne “prelije” po čitavoj regiji ili će doista biti riječ o borbi protiv Boko Harama u samoj Nigeriji. Jer, pokazalo se kako to nije nipošto jednostavno: vojna snaga same Nigerije je uvelike veća od ove jedinice Afričke unije, ali snage terorista još uvijek nisu poražene.

Doduše, vojska Nigerije se proteklih tjedana hvalila sa novim uspjesima: otjerala je Boko Haram iz strateški važnih mjesta poput mjesta Bage gdje su islamisti ovog siječnja likvidirali na stotine ljudi. Manji Cheto iz savjetničke tvrtke Teneo Intelligence također smatra kako nigerijska vojska u posljednje doba bilježi uspjehe i to tumači sa dva čimbenika: konačno do vojnika u borbi protiv islamista i stiže materijal i vojna oprema koju traže od njihove vlade, a tu su onda i jedinice Afričke unije. No za razliku od tih uspjeha, vojska je uglavnom nemoćna kad se radi o brojnim terorističkim i bombaškim napadima koje provodi Boko Haram. Islamisti uvijek iznova šalju žene, čak i male djevojčice kao žive bombe na mjesta gdje ima mnogo ljudi kako bi u eksploziji bilo što više žrtava. Samo u gradu Potiskumu je proteklih dana bilo čak dva takva napada pri čemu je 16 osoba izgubilo živote, a preko 50 ih je povrijeđeno.