Afera štandovi: Zagreb neće platiti akciju U ime obitelji

Zagreb – Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, istražiteljima je potvrdila da pokroviteljstvo Grada Zagreba nad akcijom građanske inicijative U ime obitelji nije podrazumijevalo financijsku potporu te, ispostavi li se račun Zagrebu za bilo koju uslugu, ona ga neće platiti jer za to nema osnova.

Time je, a ispitana je kao svjedokinja, teretila šefa, gradonačelnika Milana Bandića, protiv kojeg je jučer podignuta optužnica koja ga tereti da je inicijativi U ime obitelji financirao kampanju za izmjenu Izbornog zakona iako je Grad Zagreb bio samo pokrovitelj. O spomenutom pokroviteljstvu, istaknula je Švaljek, nije imala neposrednih saznanja, već se informirala putem dokumenata Stručne službe gradonačelnika prije dolaska na ispitivanje.

Ako se željela inicijativi dati financijska potpora, objasnila je Švaljek istražiteljima, trebalo je “donijeti drukčiji zaključak s više elemenata, odnosno u zaključku bi bilo potrebno navesti novčani iznos financijske potpore, proračunska stavka iz koje će se navedeni iznos podmiriti, kao i obvezu onome kome je taj novčani iznos dodijeljen da Grad izvijesti o namjenskom trošku sredstava”.

“Mogu dodati kako iz obrazloženja zaključka proizlazi kako će građanska inicijativa U ime obitelji tijekom izjašnjavanja birača koristiti edukativne materijale, održavati tribine te nastupati u medijima i na taj način nastojati pomoći biračima da još bolje upoznaju izborni sustav RH i njegove nedostatke. Upravo iz navedenog ne proizlazi da će Grad podmirivati troškove edukativnih materijala održavanja tribina i nastupa u medijima” kazala je u istrazi Bandićeva zamjenica. USKOK Bandića, u prvoj optužnici koja je protiv njega podignuta, tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Uz njega su optuženi i Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Zdenka Palac, voditeljica Tržnica Zagreb.

U optužnici stoji da je Bandić, nakon što je prihvatio molbu “U ime obitelji” za pomoć u prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, donio Zaključak o pokroviteljstvu u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., a kojim nije bila obuhvaćena i financijska potpora. Bandića se tereti da je od Lovrića zatražio da za potrebe građanske inicijative na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova.

Lovrić se pak tereti da je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 B1 i B2 plakata, 120 jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja. Nadalje, Bandić se tereti i da je od Zdenke Palac zatražio da “U ime obitelji” besplatno ustupi na korištenje 50 štandova Tržnica Zagreb, što je ona i učinila. Z. Palac i Lovrić su, prema optužnici, tako Grad obvezali na plaćanje iznosa od najmanje 203.000 kuna, dok se Palac tereti da je oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb, za iznos od najmanje 105.000 kuna, čime su građanskoj inicijativi U ime obitelji okrivljenici pribavili korist u ukupnom iznosu od najmanje 308.000 kuna.

You may also like