AfD smatra kako je islam prijetnja “unutarnjem miru” Njemačke

Islam je “trenutni izazov unutarnjem miru u našoj državi”, rekao je u ponedjeljak čelnik krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), šest dana uoči izbora na kojima ta stranka želi po prvi puta ući u parlament. 

AfD je osnovan 2013. kao euroskeptična stranka, no s vremenom je svoj fokus prebacila na islam i imigraciju nakon što je kancelarka Angela Merkel 2015. odlučila pružiti dobrodošlicu stotinama tisuća migranata.

Alexander Gauland, glavni kandidat AfD-a za izbore 24. rujna uz Alice Weidel, rekao je kako su “u Njemačkoj u tijeku zabrinjavajuće promjene” i kako je “sve veća islamizacija njemačkog društva protivna Njemačkoj kao slobodnoj državi pod vladavinom prava”.

Gauland je naglasio kako AfD predlaže niz promjena koje uključuju zabranu velova koji prekrivaju cijelo tijelo i marama za glavu za ženske javne službenice. Gauland predlaže i zabranu minareta i islamskih poziva na molitvu, te uvođenje obavezne registracije u džamijama.

U dokumentu kojeg je njegova stranka objavila u ponedjeljak u vrijeme njegove konferencije za medije, AfD je islam proglasio ne religijom nego “religiozno-političkom doktrinom”, istaknuvši kako ne razlikuje islam i islamizam.

U dokumentu se također ističe da “islamu nije mjesto u Njemačkoj”, što je referenca na komentar Angele Merkel iz 2015. u kojem je rekla upravo suprotno u jasnoj osudi protuimigracijskih prosvjeda koji su se odvijali u Dredsdenu i na drugim mjestima.

Prema podacima iz 2016., u Njemačkoj živi između 4,4 i 4,7 milijuna muslimana, što predstavlja oko 5,5 posto sveukupnog stanovništva. Nešto manje od polovice njih imaju njemačko državljanstvo.

Popularnost AfD-a kreće se između 8 i 12 posto, što znači da će gotovo sigurno prijeći potrebnih 5 posto za ulazak u Bundestag.

Anketa instituta Infratest dimap prošlog je tjedna pokazala da je AfD prestigao Zelene i liberalne Slobodne demokrate (FDP), što znači da bi nakon izbora mogla postati najveća njemačka oporbena stranka stranka.

You may also like

0 comments