Home Europska unija AfD ojačao i na lokalnoj razini u Donjoj Saskoj

AfD ojačao i na lokalnoj razini u Donjoj Saskoj

by Agencije

Na lokalnim izborima za gradska vijeća u saveznoj pokrajini Donja Saska vodeće stranke Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjele su gubitak glasova, a desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je, unatoč neostvarenu cilju od 10 posto glasova ostvarila uspjeh s više od 7 posto.

“AfD je sada politički čimbenik i u Donjoj Saskoj”, rekao je nakon izbora premijer ove savezne pokrajine Stephan Weil (SPD). Nakon dobrih rezultata na lokalnim izborima u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Zapadno Pomorje, gdje je AfD osvojio 20 posto glasova i tako postao druga po redu najjača stranka u ovoj pokrajini, u Donjoj Saskoj se očekivao bolji rezultat ove stranke koja se usredotočila na kritiku izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel (CDU).

“Demokratske stranke su izgubile glasove od čega je profitirao AfD. Mi se moramo potruditi i ponovno zadobiti povjerenje birača“, rekao je Weil reagirajući na gradske i komunalne izbore. Slično je reagirao i čelnik CDU-a za Donju Sasku David McAllister koji je političare pozvao da se potrude građanima bolje približiti teme koje je preuzeo AfD.

Zbog uzastopnih uspjeha AfD-a na izborima za lokalne parlamente saveznih pokrajina, godinu dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj, bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), s kojom CDU na saveznoj razini tvori demokršćansku Uniju CDU/CSU, sve jače pritišće kancelarku Merkel da odstupi od svojih smjernica useljeničke i izbjegličke politike. Sljedeći ispit popularnosti AfD-a su izbori za parlament grada-savezne pokrajine Berlina sljedeće nedjelje.

Related Posts