Aeroflot na udaru sankcija iz Ukrajine

Ruske aviokompanije mogle bi zbog novih ukrajinskih sankcija uvedenih u srijedu izgubiti nekoliko desetaka milijuna dolara, izjavio je u četvrtak predsjednik ruske Udruge zračnih prijevoznika Vladimir Tasun.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je potpisao ukaz o proširenju sankcija prema Rusiji kojim je sankcijska lista proširena za 388 fizičkih i 105 pravnih osoba. Među njima su vodeći ruski avioprijevoznik Aeroflot i još dvadesetak zračnih prijevoznika kojima su djelomično ili potpuno zabranjeni letovi u Ukrajini i prelet ukrajinskog teritorija. “Ukrajinski zračni prostor za ruske prijevoznike na udaru sankcija prilično je značajan. Ako preleti za Europu i Tursku kroz Ukrajinu budu zabranjeni, sankcije će rezultirati znatnim pritiskom na prijevoznike, koji i bez toga imaju ozbiljne financijske probleme. Iznos koji bi mogle izgubiti procjenjuje se na nekoliko desetaka milijuna dolara”, rekao je on.

Dodaje da uvođenje ukrajinskih sankcija za ruske aviokompanije znači vremensko produljenje letova za oko 40 minuta na letovima za Europu i Tursku, što je povezano s većim troškovima. Tasun podsjeća na sličnu situaciju prošle godine kad su zrakoplovi ruskih prijevoznika zaobilazili Ukrajinu zbog problema s Krimom.

You may also like