Advent fond i EBDR su novi vlasnici Hypo banke

Private equity ulagač Advent International i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zaključili su u petak akviziciju Hypo Group Alpe Adria (HGAA) koja se sastoji od mreže Hypo banaka u jugoistočnoj Europi, priopćeno je iz Hypo Alpe-Adria banke.Novim predsjednikom Uprave HGAA imenovan je Ulrich Kissing, koji će banku voditi s Johannesom Prokschom, Stefanom Seldenom i Rainerom Sichertom, a sjedište banke ostaje u Klagenfurtu.

Sastav uprava u bankama u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ostaje nepromijenjen, kaže se u priopćenju. Tako, napominju iz Hypo Alpe-Adria banke, nepromijenjen ostaje sastav Uprave banke u Hrvatskoj, na čelu s Teom Martinčić kao predsjednicom Uprave. Kako se navodi u priopćenju, konačna cijena koju će Advent International i EBRD platiti “vezana je uz ispunjavanje određenih ciljeva koji se tiču ostvarenja poslovnih rezultata HGAA u 2015. godini”. Novi vlasnici planiraju daljnji razvoj Hypo Grupe te su predani jačanju i razvoju segmenta građanstva, malog i srednjeg poduzetništva te poslovanja s pravnim osobama i javnim institucijama u cijeloj regiji, a cilj je od mreže Hypo banaka stvoriti jednu od pet najboljih grupacija u regiji, ističu iz Hypo Alpe-Adria banke.

U priopćenju se prenosi i izjava Christiana Stoffela, direktora Advent Internationala u Frankfurtu, kako postaju vlasnici bankarske grupacije “koja ima snažnu bilancu, osigurano dugoročno financiranje, 1,2 milijuna klijenata, mrežu od 250 poslovnica u pet zemalja, stopu adekvatnosti kapitala višu od 20 posto, likvidnost dugoročnog financiranja u iznosu većem od 2 milijarde eura, kvalitetan kreditni portfelj, omjer loših kredita oko 12 posto te snažan menadžerski tim”.

Hypo Group Alpe Adria AG s 3.655 zaposlenika i sjedištem u Klagenfurtu i bankama u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji te Crnoj Gori, ima 250 poslovnica te pruža usluge za više od 1,2 milijuna klijenata. Advent International je od osnutka 1984. godine uložio u više od 290 preuzimanja u 39 zemalja te upravlja imovinom vrijednom 25 milijardi eura. Tvrtka je usmjerena na ulaganja u pet ključnih sektora: poslovne i financijske usluge, zdravstvo, industriju, trgovinu i turizam te tehnologiju, medije i telekomunikacije.

You may also like