Adrović: Banke-vjerovnici po svemu sudeći postigle sporazum s Agrokorom

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović u petak je u Savudriji izjavio kako su banke-vjerovnici po svemu sudeći postigle sporazum s Agrokorom, da su u tijeku razgovori s najvećim dobavljačima koncerna, kojima bi se uskoro trebali pridružiti i bankari te da očekuje da će se postići sporazum koji će omogućiti kontinuirano poslovanje koncerna.

“Najnovije je da su jučer najveće banke vjerovnici i kreditori sjedili do duboko u noć, sastanak je završio praktički noćas i prema svemu sudeći, banke su se usuglasile i na pragu su usuglašavanja sporazuma koji bi omogućio kontinuitet poslovanja Agrokora. U ovome trenutku zasjedaju najveći dobavljači Agrokora, očekujemo da će se njima pridružiti banke i da će zajednički pronaći rješenje tj. sporazum koji će omogućiti kontinuirano poslovanje Agrokora, zato jer samo kontinuitet poslovanja omogućuje naplatu”, rekao je Adrović na marginama 5. susreta guvernera regije u organizaciji Lidera i Hrvatske udruge banaka (HUB).

“Mislim da razgovori teku dobro, dobavljači očekuju da im se banke pridruže i moramo izraziti nadu da će to pozitivno završiti”, istaknuo je Adrović u kratkom obraćanju novinarima prije okruglog stola o bankarstvu.

Po njegovim riječima, Agrokor je sasvim sigurno nezaobilazna tema u posljednjih 2,5 mjeseca, u Hrvatskoj posebno, a i šire u regiji.

Razlog tome je jednostavan – Agrokor je najveća hrvatska i regionalna kompanija i zajedno s grozdom vjerovnika nosi važnost i rizike, rekao je predsjednik HUB-a novinarima u Savudriji.

Inače, oko 11,30 sati u Zagrebu, u sjedištu Erste banke započeo je sastanak najvećih dobavljača i domaćih kreditora Agorkora, odnosno četiri najveće hrvatske banke. Na sastanak su pozvani i predstavnici ruskih Sberbanke i VTB banke, no nije poznato da li na njemu i sudjeluju.

Sastanak se održava uoči sjednice Vlade na kojoj bi, kako je u petak ponovno potvrdio premijer Andrej Plenković, trebao biti usvojen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama.

Plenković je u izjavama za medije u Hrvatskom saboru u petak ujutro ponovio kako cilj tog zakonskog prijedloga nije spašavanje bilo koga pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava.

Neslužbeno, tzv. standstill aranžman između kreditora i Agorkora je dogovoren, a svrha sastanka je da se o njemu informiraju dobavljači, kako ne bi pokrenuli postupke prisilne naplate.

No, također neslužbeno, ruski kreditori zaključivanje aranžmana uvjetuju nedonošenjem zakona o sistemski važnim kompanijama, čiji je prijedlog najavljen za današnju sjednicu vlade.

Nakon završetka sastanka sudionici bi se navodno trebali oglasiti zajedničkom objavom.

You may also like