Adris vodi glavnu riječ, hoće li Csany preuzeti Belje?!

Odmah nakon stupanja izvanredne uprave u Agrokor u travnju ove godine, dobavljači koncerna su se udružili i zauzeli zajedničke interese, bez obzira i na činjenicu što je među njima bilo puno razlike, s obzirom na to da su neki imali čisti poslovni odnos s bivšom upravom Agrokora, a neki su kroz razne kombinacije s mjenicama kreditirali koncern.

Kako bi se sačuvala stabilnost najveće hrvatske kompanije i cijeloga gospodarstva, odmah su počele inicijative o različitim oblicima suradnje, a već u svibnju pokrenuta je i inicijativa o udruživanju i preuzimanju dijelova koncerna kada proces završi.

Održavani su sastanci i pronalaze se rješenja kojima bi održali sustav stabilnim, a glavnu riječ u tom procesu vodi Adris. Zadnja je odluka osnivanje koncerna.

Skica njegova izgleda još nije završena, ali zna se da bi imala glavnog konsolidatora i zainteresirane dobavljače, među kojima je i jedan trgovački lanac. Tim koncernom upravljao bi stručni menadžment, specijaliziran za više područja.

Načelne interese su već pokazali osim Adrisa i Atlantic grupa, Kraš, Franck, Vindija, Podravka…, piše Večernji list.

U Adrisu kažu da su spremni zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor i da bi to bilo korisno ne samo za Agrokor nego i za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Cilj je svim dobavljačima isti, no tko će biti kupac i tko će koliko otpisati, neće odlučivati oni pa ni izvanredna uprava Agrokora, nego vjerovnici, i to u nagodbi.

Nagodba je predviđena za travanj 2018. godine, no upravo predstavnici dobavljača teže da to bude puno prije jer se, kažu, sustav muči. U nagodbi će se znati i koliki će biti otpisi.

Neizvjesnost, izgleda, nikome ne odgovara, pa se stoga i na više fronti traže rješenja. A uprava Agrokora za to vrijeme radi na znatnom povećanju operativne vrijednosti kompanije, što je kod onih proizvodnih i uspjela, zbog čega bi one i mogle prve u prodaju, dok je prodajni lanac Konzum još u zaostatku s rezultatima od prijašnjih godina.

Osim domaćih dobavljača koji se već dulje vrijeme spominju kao potencijalni ulagači u Agrokorove kompanije, prije svega Jamnicu, Ledo, Belje…, interes su već iskazali i neki strani investitori, poput Kineza Jangxionga Hua koji je rekao da je zainteresiran za Belje, Konzum i turističke tvrtke, mađarskog milijardera Sándora Csányija koji je zainteresiran za Belje, koje je zanimljivo i nekim arapskim ulagačima.

You may also like