Adris je prevažan, umiješat ćemo se

Premijer Zoran Milanović u utorak je u Rijeci kazao da je Adris prevažna i preuspješna tvrtka te da u slučaju mogućeg neprijateljskog preuzimanja te grupe postoje regulatorni mehanizmi i da će biti spriječena svaka nezakonitost.

Na upit novinara što misli o preuzimanju Adrisa, moguće i neprijateljskom, premijer Milanović odgovorio je da Vlada nema ingerencija nad tom kompanijom, no da je to “prevažna i preuspješna tvrtka koja se dobro transformirala, iz duhanskog biznisa prebacila u visokoprofitni turizam, marikulturu”. “Što se tiče neprijateljskog preuzimanja, tu postoje regulatorni mehanizmi, agencije koje se time bave i pravna država i siguran sam da ćemo spriječiti svaku nezakonitost”, naglasio je Milanović.

Pozivajući se na izvor blizak dioničarima Adrisa, Novi list u utorak je objavio da je češko-slovački investicijski fond J&T zainteresiran za otkup dionica suvlasnika te grupe te za preuzimanje upravljačkih prava. Danas bi, piše dalje taj list, u Rovinju predstavnici fonda trebali razgovarati s nekoliko dioničara Adrisa, dok je Plinio Cuccurin, nekadašnji član Uprave, navodno već sklopio s J&T fondom opcijski ugovor.

Prema pisanju Novog lista, na pregovore o prodaji pozvani su i mali dioničari kako bi se ostvario cilj – kontrola nad najmanje 25 posto dionica Adrisa. Novi list piše i kako se u krugovima Adrisovih dioničara tvrdi da se radi o pritisku na njih da prodaju svoje dionice upravo u trenutku kada je tvrtka ‘puna’ novca, jer je na račune pristiglo gotovo 550 milijuna eura od prodaje TDR-a British American Tobacco-u (BAT). “Nismo u mogućnosti komentirati medijske natpise o preuzimanju Adrisa. Možemo potvrditi jedino to da su se predstavnici fonda J&T, u sklopu već dogovorenog posjeta Rovinju, obratili Anti Vlahoviću, kao značajnijem dioničaru, i predložili sastanak. Vlahović je, kao predsjednik Uprave, odbio prijedlog uz obrazloženje da predstavnici fonda, ukoliko postoje korisne informacije za naš poslovni sustav, mogu dogovoriti sastanak s izvršnim direktorima Adris grupe”, odgovorili su iz Adrisa na Hinin upit.

Iz J&T-a su preko PR agencije IM&C kratko odgovorili da “su s Adris grupom ostvareni tek preliminarni kontakti” te kako će “o svim detaljima potencijalno moguće suradnje” informirati kad se za to stvore potrebni uvjeti.

You may also like

0 comments