Admiral Markets: Dorar će jačati u odnosu na funtu, usprkos pobjedi Torijevaca

S obzirom na to da su predizborne ankete ukazivale na tijesan rezultat na britanskim izborima, iznenađujuće dobar rezultat konzervativne stranke aktualnog premijera Davida Camerona pozitivno je utjecao na britanske dionice i tečaj GBP. Naime, konzervativci su osvojili 317 mjesta u parlamentu, dok su laburisti osvojili samo 228 mjesta.

Investitori na financijskim tržištima su zaključili da će David Cameron uspjeti s manjim strankama skupiti većinu u parlamentu i sastaviti novu vladu, što će značiti nastavak dosadašnje „business-friendly” politike. Britanska funta je preko noći u odnosu na gotovo sve ostale valute uključujući hrvatsku kunu ojačala približno 1,50% dok su britanske dionice također porasle približno 1,50%. Na platformama Admiral Marketsa u trenutku pisanja analize 1 euro se može kupiti za 0,7270 funti što znači da je britanska valuta od početka godine ojačala 7%.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će britanska funta vjerojatno nastaviti jačati u odnosu na euro i hrvatsku kunu, ali da je jačanje u odnosu na američki dolar kratkog vijeka. Jačanje funte u odnosu na euro se očekuje na temelju bolje gospodarske situacije u Britaniji od one u zemljama članicama eurozone, zbog čega će britanska centralna banka (BOE) gotovo sigurno početi zatezati monetarnu politiku ranije od Europske centralne banke koja je tek nedavno počela ubrizgavati ogromnu količinu novca u financijski sustav i planira to raditi barem još godinu do dvije. Kada je u pitanju tečaj funte u odnosu na američki dolar, analitičari Admiral Marketsa očekuju promjenu sadašnjeg trenda i početak novog vala jačanja američkog dolara. Gospodarska situacija u SAD-u je još bolja nego u Britaniji, te će na temelju toga američka centralna banka vjerojatno ranije početi zatezati monetarnu politiku od britanske centralne banke. Taj potez će uzrokovati jačanje dolara u odnosu na sve ostale svjetske valute uključujući britansku funtu.

Dodatni faktori koji bi mogli utjecati na slabljenje funte u odnosu na američki dolar su referendum o ostanku / izlasku Britanije u EU kojeg je David Cameron obećao održati 2017. godine ukoliko ostane na vlasti, te iznenađujuće dobar izborni rezultat Škotske nacionalne stranke koja bi ponovno mogla tražiti referendum o odcijepljenu od Ujedinjenog Kraljevstva.