Abe zatražio istragu špijuniranja japanskih dužnosnika

Japanski premijer Shinzo Abe u srijedu je od američkog potpredsjednika Joea Bidena zatražio istragu o navodnom špijuniranju članova japanske vlade i najviših dužnosnika velikih tvrtki, nakon što je prošli tjedan WikiLeaks objavio popis japanskih meta koje se prate i špijuniraju, izvijestio je u srijedu glavni glasnogovornik japanske vlade.

“Ako je istina da su mete špijuniranja bili visoki japanski dužnosnici, to će negativno utjecati na odnos povjerenja koji je izgrađen u našem savezu i zbog toga ću morati izraziti ozbiljnu zabrinutost”, prenio je zaključak telefonskog razgovora između Abea i Bidena šef kabineta Yoshihide Suga.

WikiLeaks je prošli tjedan objavio popis s imenima 35 tajnih japanskih ciljeva koje je špijunirala američka Agencija za nacionalnu sigurnost, a među njima su i ministri Abeove vlade, kao i visoki dužnosnici tvrtke Mitsubishi corp te naftne tvrtke Mitsui and Co. Suga je na redovitoj konferenciji za novinare kazao da se Biden ispričao zbog neugodnosti koje je ovo pitanje prouzročilo premijeru i ljudima iz njegove administracije. Odbio je komentirati jesu li Sjedinjene Države priznale da špijuniraju Japan.

You may also like