Abe i Putin zaključili dvodnevne razgovore

Japanski premijer Shinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak su zaključili dva dana razgovora na kojima su postigli brojne dogovore o gospodarstvu, no nisu riješili veliki teritorijalni spor koji traje od Drugog svjetskog rata.

Putin se kući vraća s obećanjima o ekonomskoj suradnji nakon što se čini da je uspio u onome što su stručnjaci odredili kao glavni prioritet posjeta – oslabljivanje međunarodne izolacije u kojoj se Rusija našla suočena s osudom Zapada zbog uništenja istočnog Alepa u Siriji, gdje Moskva podržava snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Abe i Putin su se složili oko pokretanja razgovora o gospodarskim aktivnostima na spornim otocima koji su predmet teritorijalnog spora, što je korak naprijed prema potpisivanju mira između dvije države i čime bi formalno završio Drugi svjetski rat, objavile su dvije države u zajedničkom priopćenju.

Otoke u zapadnom Tihom oceanu koje Japan zove Sjevernim teritorijima, a Rusi Južnim Kurilima, zauzeo je Sovjetski Savez pri kraju Drugog svjetskog rata, zbog čega je izbjeglo oko 17 tisuća japanskih stanovnika. Zbog tog sukoba dvije države još uvijek nisu potpisale mir.

“Problem se neće riješiti ako svaki od nas samo iznese svoj slučaj”, rekao je Abe na zajedničkoj konferenciji za medije s Putinom.

“Moramo se potruditi postići napredak da ne razočaramo iduću generaciju. Trebamo po strani ostaviti prošlost i stvoriti situaciju u kojoj oboje dobivamo”, dodao je japanski premijer.

Putin je istaknuo kako će ekonomska suradnja stvoriti uvjete za bliskije odnose, te je pozvao Abea, s kojim se sastao više od deset puta, da ponovno posjeti Rusiju.

“Vjerujem da će suradnja u gospodarskim područjima pomoći u stvaranju temelja potrebnog za odnos istinskog partnerstva”, naglasio je ranije ruski predsjednik. Dvoje čelnika se složilo i o nastavku sigurnosnog dijaloga koji je stao nakon što je Rusija 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim i zapadne države uvele sankcije.

“Putine, idi doma”

Dok su se dva čelnika u petak uputila na drugi krug razgovora, desničarski aktivisti u kamionima sa zvučnicima zauzeli su ulice u blizini premijerovog ureda, uzvikujući “Vratite otoke” i “Putine idi doma”.

Abe se obvezao riješiti teritorijalni spor u nadi da će iza sebe ostaviti značajno diplomatsko nasljeđe i izgraditi bliskiji odnos s Rusijom kao odgovor na sve moćniju Kinu.

Abe se nada da će gospodarskom suradnjom namamiti Rusiju, čija je ekonomija pogođena niskim cijenama energenata i zapadnim sankcijama, i time izgraditi put za napredak po pitanju sjevernih otoka.

Japan inzistira da se prizna japanski suverenitet sva četiri otoka prije no što se potpiše mirovni sporazum. Takav scenarij je riskantan za Putinov imidž čvrstog zaštitnika ruskog suvereniteta.

Ruski službenici su otkrili kako su dvije strane tijekom razgovora potpisale više od 80 dokumenata, od kojih je 68 ekonomske naravi, no kvantiteta tih dogovora zavarava.

Unatoč velikom pritisku vlade Shinza Abea, japanske tvrtke su nepovjerljive prema poslovanju u Rusiji, tvrdi japanski službenik koji je bio uključen u pripreme za summit. “Zbog toga su mnogi dogovori koji su najavljeni samo mutni memorandumi o razumijevanju”, dodao je službenik.

Leonid Mikhelson, izvršni direktor najvećeg neovisnog ruskog proizvođača plina, otkrio je kako je njegova tvrtka potpisala dogovore s japanskim firmama Mitsui & Co, Mitsubishi Corp i Marubeni  Corp oko arktičkog LNG-2 projekta.

(Agencije)

You may also like

0 comments