Abdelhamid Abaud – vlasnik belgijskog kafića za regrutiranje islamista

Prije dva tjedna načelnik briselske općine Molenbeek naredio je zatvaranje bara u kojem se pušila marihuana i gdje je policija zatekla dilere drogom. U petak se donedavni vlasnik kafića Les Beguines raznio ispred drugog kafića, pariškog, u misiji odmazde za Islamsku državu.

Pretvorba Brahima Abdelsalama od ugostitelja do bombaša samoubojica zagonetka je. Baš kao i lokacija njegova mlađeg brata Salaha, u ovom trenutku najtraženijeg čovjek u Europi. Postoji vidljiva nelogičnost između toga da vlasnici takvih barova budu muslimani, pošto im vjera zabranjuje alkohol i drogu, piše Reuters. Ali ovoga puta, ili ponovo, istraga o pariškim napadima otkrila je priče o životu arapskih useljenika koji se prilagode ‘grešnim’ zadovoljstvima europskih gradova i onda se, izvan pogleda svojih obitelji i prijatelja, pretvore u sucidalne fanatike.  “Šokantno je to. Posebno kad se radi o ljudima s kojima se družiš”, kaže 25-godišnji Nabil, koji svakog dana putem od posla do kuće prolazi pokraj bara u ulici Beguines koji je donedavno bio u vlasništvu Brahima Abdelsalama (31). “Bili su obični momci, voljeli su se zabavljati. Ništa nije bilo radikalo oko njih… pa prošli tjedan smo se družili… Mislim da ih je netko indoktrinirao, netko je njima upravljao”, dodaje Nabil.

Drugi susjed, Hišam, slaže se s tom ocjenom. “Pušili su. Nisu išli u džamiju. Kartali smo, razgovarali o nogometu, o svakodnevici, ništa o džihadu, ništa o islamu”, rekao je.  Isto govori i treći brat Abdelsalam, Muhamed, koji je bio uhićen, ali je nakon dva dana pušten jer istražitelji nisu otkrili njegovu upletenost u aktivnosti njegove braće.  “Nikada nismo imali problema sa zakonom. Moji roditelji su šokirani”, kaže Muhamed iz obiteljskog stana koji se nalazi u zgradi prekoputa općinske vijećnice Molenbeeka. Nije imao pojma da Brahim ide u petak u Pariz, niti zna gdje je sada Salah.  Belgijski su mediji, međutim, objavili da je u obitelji ipak bilo problema sa zakonom. Salah je prije pet godna nakratko bio u zatvoru zbog pljačke. S njim je bio još jedan muškarac iz Molenbeeka, Abdelhamid Abaaoud (28), za kojeg francuski istražitelji vjeruju da je naredbodavac i mozak cijele operacije u Parizu. On se sada vjerojatno nalazi u Siriji gdje se pod ratnim imenom Abu Omar al-Belgiki (Belgijac) bori u redovima Islamske države. Ujedno je jedan od najvećih internetskih agitatora IS-a.

Belgijska policija nije mogla potvrditi da braća Abdelsalah imaju ikakav policijski dosje i da su bili pod nadzorom. Sigurno je, međutim, da je njihov bar smetao nekome od susjeda pa je policija u kolovozu izvršila raciju. Zbog pronađene marihuane i dilanja naredila je da se kafić zatvori na pet mjeseci, počevši od 5. studenoga. Braća su mogla uložiti žalbu, ali nisu. Umjesto toga, prije šest tjedana prodali su bar. Načelnica Molenbeeka Francoise Schepmans opisuje svoju općinu kao “rasadnik za radikalno nasilje”. Uzrok tome su, tvrdi, visoka nezaposlenost mladih i prenapučenost.

Braća Abdelsalam nisu, izgleda, imali problema s tim. Službeni dokumenti pokazuju da je Brahim, francuski državljanin rođen u Bruxellesu, prije dvije godine pokrenuo ugostiteljsku tvrtku. U prosincu je upravljanje tvrtkom prepustio Salahu, ali je ostao većinski vlasnik. Još dvojica članova obitelji imali su udjele.  Po francuskoj policiji, Brahim je aktivirao eksplozivni prsluk u petak navečer u Parizu ispred kafiać Comptoir Voltaire koji se nalazi u blizini dvorane Bataclan.  Salah je, kaže policija, unajmio plavi VW Polo s belgijskim tablicama koji je pronađen blizu dvorane. U ponedjeljak je policija na nekoliko sati opsjela Molenbeek tragajući za Salamom. Nisu ga našli. Njegov brat Muhamed, kojeg su istodobno opsjedali novinari, naglašava da Salah još nije proglašen krivim ni za što. “Ali stvari su kakve jesu”, rekao je. “Ne znamo gdje je i hoće li se predati”.  Što je odvelo Brahima od toga da vodi bar nazvan po srednjovjekovnom kršćanskom laičkom redu do toga da se raznese pred barom nazvanim po misliocu iz 18. stoljeća koji je bio izrazito kritičan prema religiji, ostaje nepoznanica. Muhamed Abdelsalam nije primijetio “baš ništa”. Brahim i Salah, kaže, “bili su dva posve obična brata”.

You may also like

0 comments