Home Geopolitika Abbas protiv preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem

Abbas protiv preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem

by Agencije

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da bi preseljenje američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem imalo “kobne” posljedice u regiji, objavila je u ponedjeljak službena palestinska novinska agencija.

Preseljenje veleposlanstva imalo bi “kobne posljedice za mirovni proces, na rješenje s dvjema državama te na stabilnost i sigurnost čitave regije”, poručio je Abbas u tom pismu kojega nadnevak agencija Wafa ne navodi.

Abbas je pisao i drugim čelnicima, pa tako i čelnicima Rusije, Kine i Europske unije, pozivajući ih da ne “štede napore” kako bi spriječili to preseljenje, piše Wafa.

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će priznati Jeruzalem izraelskom prijestolnicom i da će američko veleposlanstvo iz Tel Aviva premjestiti u Jeruzalem. Tako bi prekinuo s dosadašnjom politikom SAD-a kakvu vodi i velika većina međunarodne zajednice.

Izrael smatra čitav Jeruzalem svojom nedjeljivom prijestolnicom, pa tako i njezin istočni dio, gdje većinom žive Palestinci i koji je Izrael okupirao 1967. i zatim anektirao. Tu aneksiju međunarodna zajednica nije nikad priznala. Palestinci žele da istočni Jeruzalem bude prijestolnica njihove države koju žele stvoriti.

Status Jeruzalema je jedno od najtežih pitanja u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba koje se još očekuje. Izrael je sklon Trumpovu prijedlogu i dosad je neuspješno pozivao američke predsjednike da premjeste veleposlanstvo u Jeruzalem.

Related Posts