A-HSP primoran ukloniti šator iz Srba

Autohtona – Hrvatska stranka prava (A-HSP) u utorak je izvijestila da im je “Ravnateljstvo MUP-a iz Zagreba” dalo rok do 15 sati da uklone šator u Srbu, a iz MUP-u poručuju da ne žele sudjelovati u medijskom prepucavanju u vezi tog slučaja.

Neslužbeno se doznaje da policijskog ultimatuma nema te da su organizatori od ranije upozoreni da za postavljanje šatora moraju dostaviti pismeni pristanak vlasnika zemljišta.

A-HSP u svom priopćenju navodi da su u svojoj prijavi javnog okupljanja prijavili i postavljanje šatora te tako ispoštovali zakon o javnom okupljanju.

“Prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Općine Gračac već je u vlasništvu Republike Hrvatske. Autohtona – Hrvatska stranka prava nema namjeru od Hrvatske države tražiti odobrenje za postavljanje šatora kao i to da nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim djelovima Hrvatske .

Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu nikada nije dala ultimatum i zabranila postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu. Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu to nikada nije tražilo od nikoga u Hrvatskoj. Ravnateljstvo MUP-a dodvorava se Miloradu Pupovcu i tako ne poštuje zakon kao što ga poštuje A-HSP.

Autohtona – Hrvatska stranka prava neće ukloniti šator i upozoravamo Ravnateljstvo MUP – a da ne pokušavaju silom ga ukloniti jer se može upaliti šibica i stvoriti probleme koje nikome ne trebaju. Autohtona – Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 01. kolovoza održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj u Srbu”, navode u priopćenju.

Otvoreno pismo u utorak su uputili i mještani Srba u kojem navode da “zastrašivanje i provociranje prolazi neometano građanskim otporom i nekažnjeno od strane nadležnih institucija”. “Srpski narod u Srbu kao i sve druge mještane kani se disciplinirati, utjerati u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i riječi, bez ikakvih posljedica nas provociraju i vrijeđaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostavljanjem”.

Ističu i da A-HSP želi “uzurpirati spomeničko mjesto i onemogućiti obilježavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske”. “Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvijek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske. Željeli smo zemlju za sve ljude i društvo pravednije od onog koje smo imali u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca”.

Navode i da kraj obnovljenog spomenika ustanku naroda Hrvatske ne smije biti mjesta mržnji i nasilju te pozivaju institucije i istaknute članove društva da ih “zaštite i podrže u sjećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu”.

You may also like