Odlazi li Plenković u Europsku komisiju?

Maratonski pregovori nastavljeni
Cijeli se vikend govorilo o odlasku Andreja Plenkovića na viskou funkciju u EU, međutim ništa se nije dogodilo

Čelnici zemalja članica Europske unije ponovno su se okupili na plenarnoj sjednici u ponedjeljak ujutro nakon što su cijelu noć proveli na bilateralnim konzultacijama oko imenovanja novog vodstva europskih institucija.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk razgovarao je pojedinačno sa svih čelnicima zemalja članica i nakon toga ih pozvao na zajednički radni doručak u 8.00 sati. U nedjelju popodne prije početka summita, nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans iskočio je kao favorit za poziciju predsjednika Europske komisije.

Prema informacijama koje je u ponedjeljak ujutro objavio Politico.eu, iza te ideje stoji bivši predsjednik Europskog parlamenta, njemački socijaldemokrat Martin Schulz. Po toj zamisli, Timmermans bi bio predsjednik Komisije, a Manfred Weber, čija je stranka EPP relativni pobjednik europskih izbora, dobio bi utješno mjesto predsjednika Europskog parlamenta. Navodno su tu ideju prihvatili njemačka kancelarka Angela Merkel i Weber. To je navodno učinjeno kako bi se spasio koncept spitzenkandidata.

Međutim, ta ideja nije naišla na dobar prijem u samom EPP-u, u kojem većina inzistira da njima kao pobjednicima izbora pripadne mjesto predsjednika Komisije.

Nakon što na redovitom summitu održanom 20. i 21. lipnja nisu uspjeli postići dogovor, sazvan je izvanredni summit, za nedjelju navečer kako bi se prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta dogovorio paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.

Riječ je o izboru predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Zadnji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine trebalo je tri mjeseca i tri summita.

Hoće li premijer Plenković dobiti neku visoku funkciju u Europskoj uniji? Na domaćem terenu postavlja se pitanje što će biti s ministrom Lovrom Kuščevićem, čiji odlazak traži koalicijski partner HDZ-a HNS.

U emisiji “Studio 4” gostovao je Pero Maldini, politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku. Što se tiče summita u Bruxellesu, za sada nema još nikakva dogovora.

– I u prošlom sazivu bila su tri ciklusa pregovora, čak kada su bili i jasniji odnosi među pregovaračima. Slijede pojedinačne konzultacije i još jedan summit, ističe profesor Maldini dodajući da bi se nakon svega mogla znati eventualna politička budućnost premijera Andreja Plenkovića u Europskoj uniji.

Sve što se događa u vezi s ministrom Kuščevićom, Maldini kaže da nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže.

– Ovdje je riječ o dvjema dimenzijama. To je pravna, morale bi reagirati institucije i pokazati postoji li tu kaznena odgovornost. S druge strane imamo i političku odgovornost. Postoji velika vjerojatnost o korištenju političke pozicije za vlastite interese. U tom bi slučaju ministar trebao podnijeti odgovornost i sam se povući. Čini mi se da nitko od koalicijskih partnera nije spomenuo riječ ultimatum, a o čemu govori premijer Plenković.

Dodaje da je normalno da koalicijski partneri razgovaraju, ali nije dobro da se postavljaju neki ultimatumi.

– Malo je vjerojatno da bi se mogli dogoditi prijevremeni izbori. Sasvim sigurno to neće biti razlog da dođe do ozbiljnijeg pucanja unutar koalicije. Ponavljam, postoji politička odgovornost, a o pravnoj će odlučiti institucije. Ne bi bilo ni dobro da premijer reagira pod pritiskom nekakvog ultimatuma, kaže Pero Maldini za HRT.

You may also like

0 comments