Home Energetika Cijene nafte stabilne iznad 55 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 55 dolara

by Agencije

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 55 dolara, poduprte smanjenom proizvodnjom iz škriljca u SAD-u i jačanjem rafinerijske potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,29 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 49,62 dolara.

“Raspoloženje na tržištu i dalje podižu prognoze potražnje…. koje su objavile Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA). Rafinerije također izvještavaju o znatno bržoj obnovi aktivnosti nakon nedavnih uragana”, navela je banka ANZ u bilješci.

Rafinerije u Meksičkom zaljevi i u karipskoj regiji ponovno počinju s radom pustošenja uragana Harvey i Irma u protekla tri tjedna. Tako je u nedjelju u potpunosti obnovljena i prerada u rafineriji Royal Dutch Shella Deer Park u Teksasu kapaciteta 325.700 barela dnevno.

Ponovno pokretanje rafinerija vremenski se poklopilo s “naznakama usporavanja rasta američke proizvodnje iz škriljaca. Broj bušotinskih postrojenja u SAD-u naglo se smanjio u prošlom tjednu”, izvijestila je banka ANZ.

Američke naftne kompanije neto su u prošlom tjednu zatvorile sedam bušotinskih postrojenja i sada ih je aktivno 749, najmanje od lipnja, priopćila je u petak kompanija za usluge u energetici Baker Hughes.

Odvojeno je OPEC izvijestio da se cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak nije promijenila u odnosu na prethodni dan, zadržavši se na najvišoj razini u više od pola godina, na 53,64 dolara.

Related Posts