Vojna suradnja Hrvatske i Makedonije

Hrvatska strana dobila je 32 sata leta na simulatoru za Mi helikoptere u makedonskom Središtu za obuku pilota.

Ministar obrane Ante Kotromanović od danas boravi u službenom posjetu Republici Makedoniji gdje se sastao s tamošnjim ministrom obrane Zoranom Jolevskim i s premijerom Nikolom Gruevskim.

Ministri su razgovarali o bilateralnoj obrambenoj i vojno-tehničkoj te regionalnoj suradnji i inicijativama, ali i o zaključcima i planovima NATO-a nakon Summita u Walesu, javlja MORH. Razmijenili su stavove i o sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, pri čemu je hrvatska strana izrazila spremnost pružanja pune potpore zemljama aspiranticama na putu prema euroatlantskim integracijama, u cilju osiguranja trajne stabilnosti tog područja. Kotromanović je istaknuo da želi potvrditi iznimno dobre bilateralne odnose te čitav niz elemenata koji to potvrđuju, prije svega vojno-tehničku suradnju.

“Danas smo potpisali dva sporazuma, Tehnički sporazum o vojno-tehničkoj suradnji za potrebe obrane i Memorandum o razmjeni stručnjaka u području odnosa s javnošću. Trudimo se i radimo na tome da hrvatske i makedonske oružane snage budu bolje i kvalitetnije. Provodimo zajedničke operacije poput onih na prostoru Afganistana. Ondje smo se mogli uvjeriti u kvalitetu makedonskih vojnika koji su sve svoje zadaće izvršavali na najbolji mogući način. Sretni smo što u Makedoniji imamo prijateljsku zemlju s kojom možemo razvijati kvalitetnu obrambenu suradnju” istaknuo je ministar Kotromanović.

Sporazumom je obuhvaćena suradnja i angažman hrvatskih stručnjaka s mjernom opremom koji su provodili pregled i ispitivanje helikoptera makedonskog zrakoplovstva, a hrvatska strana zauzvrat je dobila 32 sata leta na simulatoru za Mi helikoptere u makedonskom Središtu za obuku pilota.

You may also like