Home Geopolitika Katar objavio preliminarne rezultate hakiranja svoje novinske agencije

Katar objavio preliminarne rezultate hakiranja svoje novinske agencije

by Agencije

Katar je objavio preliminarne rezultate istrage o hakiranju svoje novinske agencije, što tvrdi da je uzrok njegovoj svađi sa zemljama u Zaljevu i Egiptom, ali nije objavio tko stoji iza tog napada.

U priopćenju objavljenom u srijedu navečer, ministarstvo unutarnjih poslova Katara kaže da je hakiranje počelo u travnju, mjesec dana prije objavljivanja kontroverznih izjava emira šeika Tamim Ben Hamad Al-Tanija.

Među temama koje u svojoj izjavi navodno spominje šeik nalazi se palestinski islamistički pokret Hamas, za kojeg kaže da je “legitimni predstavnik palestinskog naroda” te šijitski Iran viđen kao strateški saveznik u regiji.

“Ekipa zadužena za istragu potvrdila je da je hakiranje izvedeno inovativnim tehničkim sredstvima a korištena je pukotina u sustavu agencije QNA”, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Dosje je postavljen u sustav u travnju a korišten je krajem svibnja za emitiranje “lažnih” izjava emira, kaže isti izvor.

Katar je priopćio da mu u istrazi pomaže i FBI a preliminarno izvješće otkriva da na njoj rade i britanski stručnjaci.

Po američkoj tv postaji CNN, za hakiranje su odgovorni ruski hakeri.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za “potporu terorizmu”, napose mrežama Al Kaidi, skupini Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Related Posts