Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak izvješće o industrijskoj proizvodnji u ožujku, a makroekonomisti očekuju ubrzanje njezina rasta zahvaljujući jačanju domaće potražnje i snažnom izvozu.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u ožujku industrijska proizvodnja porasla za 3,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,8 do 3,7 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to brži rast nego mjesec dana prije, kada je industrijska proizvodnja ojačala 2,4 posto na godišnjoj razini.

Bio bi to, također, već 26. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

“Očekujemo nastavak rasta proizvodnje na godišnjoj razini uslijed dinamične domaće potražnje i snažnog rasta robnog izvoza”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Nedavno je DZS objavio kako je hrvatski robni izvoz u prva dva mjeseca ove godine porastao za 19,12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno povećan za 7,4 posto.

Trend rasta industrijske proizvodnje ušao je već u četvrtu godinu. Lani je proizvodnja porasla 5 posto, brže nego prethodnih godina.

Naime, u 2015. je industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

Related Posts