Predizborno okretanje Valjku Mariću

Srbija zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti, rekao jer predsjednik Vlade Zoran Milanović na sjednici Vlade.

“Mi nemamo takav zakon, pravila Europske unije su jasna. Zakon u Srbiji iskače iz tog okvira”, bio je izričit Milanović. Premijer je pozvao Srbiju da povuče taj zakon jer inače neće moći postati članica Europske unije. “Pozivam kolege u Beogradu da taj zakon ukinu. S takvim zakonom u Europsku uniju Srbija ne može ući i to je naš stav”, rekao je Milanović.

Podsjećamo, Srbija je na temelju tog zakona uhitila i na 12 godina osudila hrvatskog branitelja Veljka Marića. Srpsko pravosuđe teretilo ga je za ratni zločin protiv srpskih civila počinjen 1991. godine u selu Rastovac kod Grubišnog Polja. Marić se u srpskom zatvoru nalazi o 18. travnja 2010. godine kada je po nalogu srpskog Tužiteljstva za ratne zločine uhićen na graničnom prijelazu s Bugarskom.

Orsat Miljenić je rekao da je ta situacija za Marića “grozna”. “Uputio sam i službeni zahtjev za njegovim transferom još 2012., ali je odbijen. Na zadnji zahtjev iz prosinca prošle godine još nije stigao odgovor”. Milanović je odgovorio da svatko treba proganjati svoje zločince i da želi “čiste račune”, pa je zatražio informaciju ima li Hrvatska nedostatke u jurisdikciji po tom pitanju.

You may also like