Agencije o imenovanju hrvatske vlade

Imenovanja članova nove hrvatske vlade desnog centra za koje će mandatar Tihomir Orešković zatražiti potvrdu parlamenta popratile su u četvrtak novinske agencije, ističući da će glavni zadatak novog kabineta pod vodstvom menadžera bez političkog iskustva biti dovođenje u red javnih financija i obnova gospodarstva.

Talijanska ANSA i britanski Reuters prenose da je mandatar za sastav nove hrvatske vlade financijski stručnjak u izraelskoj farmaceutskoj tvrtki koji je odrastao i školovao se u Kanadi, a koji je imenovan tehnokratskim premijerom kako bi se mogao usredotočiti na financijske i gospodarske probleme zemlje. “Glavna zadaća nove hrvatske vlade desnog centra biti će popraviti stanje javnih financija i obnova gospodarskog rasta nakon više godina recesije”, ističe Reuters i pojašnjava da će taj teret pasti na leđa novom ministru financija Zdravku Mariću i ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću. “Morat će se nositi s javnim dugom koji iznosi skoro 90 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i proračunskim deficitom od 2015. za koji se predviđa da će dosegnuti 4,5 posto BDP-a”, piše Reuters koji također podsjeća da se će se nova vlada morati znati nositi i s Bruxellesom koji traži da Hrvatska “najnovija članica EU-a, provodi fiskalnu konsolidaciju”.

Agencija prenosi izjavu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da je Hrvatskoj potrebna fiskalna konsolidacija u vrijednosti 4,5 milijardi kuna godišnje, blizu 1,5 posto BDP-a. ANSA također navodi da budući premijer dolazi iz poslovnog svijeta, kao i ministar financija Marić koji dolazi na tu funkciju s mjesta izvršnog direktora prehrambenog koncerna Agrokora, najveće hrvatske tvrtke po zaradi, ali da Oreškoviću nedostaje političko iskustvo. “Budući hrvatski premijer Tihomir Orešković, menadžer iz Kanade, nema nikakvog političkog iskustva”, piše ANSA i ističe da je većina imena u predloženoj vladi nepoznata hrvatskoj javnosti. Agencija dodaje da se prema Oreškoviću radi o kompetentnim osobama.

Dugotrajni postupak sastavljanja vlade posljedica je složene koalicije proizašle iz rezultata izbora 8. studenoga, navodi ANSA. Desni centar Tomislava Karamarka vraća se na vlast nakon četiri godine s Božom Petrovom kao novim licem u politici, dodaje agencija. ANSA izdvaja imenovanja Mire Kovača na mjesto ministar vanjskih poslova i Zdravka Marića za ministra financija.

Agencija Beta primjećuje da će u Oreškovićevom kabinetu od 20 ministra samo tri biti žene, kao i to da je veliki broj kandidata “malo poznat široj javnosti” te se osvrće i na izbor Mije Crnoje za ministra branitelja. “HDZ-ov Mijo Crnoja kandidat je za ministra branitelja, usprkos ideji o osnivanju registra izdajica koja je izazvala velike kritike u dijelu javnosti”, piše Beta. Kao zanimljivost Beta izdvaja i imenovanje bivše časne sestre Bernardice Juretić za ministricu socijalne politike.

Slovenska agencija STA osvrće se na ministarskog kandidata za obranu Josipa Buljevića iz redova HDZ-a i podsjeća da je on bio na čelu obavještajne službe u vrijeme afere s prisluškivanjem novinarke Helene Puljiz. Također ne zaobilazi ni Crnoju s njegovom idejom o objavljivanju spornog registra “izdajnika nacionalnih interesa”. Navodi da je na čelno mjesto MUP-a predložen Vlaho Orepić iz Ploča poznat javnosti po protivljenju gradnji termoelektrane.

Tanjug prenosi da će u Oreškovićevom kabinetu biti dva potpredsjednika i 20 ministarstava, a u “Timovu timu” bit će ministar kulture Zlatko Hasanbegović kojeg opisuju tek kao “člana Bleiburškog voda”.

You may also like

0 comments