Čile odobrio daljnju liberalizaciju trgovine

Čileanski senat odobrio je daljnju liberalizaciju trgovine između članica Pacifičkog saveza, koji uz Čile čine Kolumbija, Meksiko i Peru, i omogućio skoro ukidanje carina za 92 posto trgovine između tih zemalja.

“Ova odluka senata važna je za ispunjavanje obveza Čilea spram Pacifičkog saveza”, izjavio je Andres Rebolledo, čelnik odjela za gospodarske odnose čileanskog ministarstva vanjskih poslova (Direcon).

“Ima mnogo prostora za rast intraregionalne trgovine, ali znamo da je ovo i velika prigoda da zajedno istupimo prema najdinamičnijim regijama svijeta, poput azijsko-pacifičke”, dodao je Rebolledo.
Čile je bio posljednja članica u kojoj je Kongres trebao odobriti takozvani “dodatni protokol” za liberalizaciju 92 posto trgovinske razmjene između četiri zemlje. Nakon odobrenja čileanskog senata očekuje se da protokol stupi na snagu u roku od tri mjeseca, priopćio je Direcon.
Pacifički savez jedan je od dva velika trgovačka bloka Latinske Amerike. Njene članice aktivno rade na smanjenju carina u njihovoj trgovinskoj razmjeni od osnivanja saveza 2011. godine.
Mercosur, carinska unija koju čine Brazil, Argentina, Urugvaj, Paragvaj, Venezeula i druge zemlje čije su vlade sklonije protekcionizmu, sporije liberalizira trgovinsku razmjenu. (N1)

You may also like

0 comments