Home Geopolitika Rješenje dvije države nije san

Rješenje dvije države nije san

by Agencije

Rješenje s dvije države, Izrael i Palestinu, “nije nemoguć san” ali zahtijevat će hrabrosti, rekao je američki državni tajnik John Kerry u srijedu prilikom sastanka izraelskih čelnika u UN-u u New Yorku.

Kerry je bio u UN-u kako bi prisustvovao svečanom obilježavanju obljetnice govora izraelskog veleposlanika Chaima Herzoga iz 1975. u kojem je on osudio rezoluciju UN-a koja je cionizam na neki način poistovjetila s oblikom rasizma. Opća skupština UN-a je tada predložila rezoluciju u kojoj je stajalo da je “cioznizam oblik rasizma i rasne diskriminacije”. Uoči glasovanja, izraelski veleposlanik i budući predsjednik Herzog održao je govor kojim se usprotivio rezoluciji. “Cionistički san prigrljuje koncept Izraela kao židovske demokracije, svijetlo nade za sve nacije”, kazao je Kerry. “Taj san može opstati jedino s dvije države koje sigurno žive jedna pored druge. Svi znamo nakon godina napora i rasprava da to nije nemoguć san. Možemo to postići”.

Prije nekoliko dana izraelski premijer Benjamin Netanyahu tijekom posjeta Washingtonu nije pokazao veliku spremnost oživjeti mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca. Ti su pregovori zapeli nakon neuspjeha napora koje je Kerry poduzeo u travnju prošle godine. Ponovno pokrenuti pregovore oko mirovnog procesa jedan je od prioriteta Vijeća sigurnosti UN-a. Njegovi članovi trenutno razmatraju nacrt rezolucije koji je predstavio Novi Zeland a u kojem se tvrdi da je rješenje s dvije države “jedini vjerodostojni put prema miru” i traži od dviju strana da budu spremne za nastavak pregovora.

Related Posts