Home Politika Lukašenko osvojio peti mandat

Lukašenko osvojio peti mandat

by Agencije

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio je peti predsjednički mandat na izborima održanim u nedjelju, sa osvojenih 83,5 posto glasova, priopćilo je Središnje izborno povjerenstvo.

Glasovanje su nadzirali promatrači OESS-a, ali oporba drži da je predsjednik već krivotvorio izbore spriječivši oporbene čelnike da se kandidiraju. Lukšenko je na ovim izborima dobio nešto više glasova nego 2010. godine, kada je osvojio 80 posto glasova. Njegov izbor prije pet godina pratili su masovni prosvjedi i uhićenja oporbenih čelnika. Europska unija, koja razmišlja o ukidanju sankcija Bjelorusiji uvedenih 2011. zbog grubog gušenja poslijeizbornih prosvjeda 2010., želi pritom biti sigurna da u Bjelorusiji više neće biti novih uhićenja predstavnika oporbe, nasilja i progona medija.

Lukašenko je posljednjim mjeseci pokazao dobru volju te je ljetos oslobodio zadnje političke zatvorenike, među kojima i uglednog Mikolu Statkeviča, jkoji je krajem kolovoza pušten nakon pet godina provedenih u zatvoru. Bruxelles je s odobravanjem dočekao taj potez i krajem listopada će odlučiti o ukidanju ili o produljenju sankcija. Lukašenko je od početka ukrajinske krize vješto manevrirao nametnuvši se kao posrednik između Rusije i Europljana i kao domaćin mirovnih pregovora Kijeva i proruskih separatista u Minsku.

Related Posts