Dina nastavlja stečaj

Nastavlja se stečajni postupak Dina Petrokemije, odlučeno je na prvom ispitnom i izvještajnom ročištu u stečajnom postupku, održanom u srijedu na riječkom Trgovačkom sudu.

Utvrđeno je da nema novca za vođenje stečaja ni zbrinjavanje opasnih kemikalija te predloženo osnivanje Odbora vjerovnika koji bi se trebao očitovati hoće li i po kojoj cijeni početi prodaja imovine. Sutkinja Ljiljana Ugrin pozvala je radnike da što prije predlože predstavnika u Odboru vjerovnika, a predloženi su i predstavnici HEP-a, države, Općine Omišalj i tvrtke Hataasset Resolution.

Kako je rekla, postupak se nastavlja, a na idućem ročištu razlučni vjerovnici trebali bi se izjasniti o suglasnosti s procjenom imovine nakon čega bi bila pokrenuta prodaja.  Na današnjem ročištu prihvaćeno je i izvješće o gospodarskom položaju Dine i njegovim uzrocima, koje je podnijela je stečajna upraviteljica Marija Ružić.  Vjerovnici su prihvatili i prijedlog da stečajna upraviteljica proda imovinu koja nije opterećena razlučnim pravima, primjerice zalihe i sirovine.

Utvrđene i priznate ukupne tražbine 510 vjerovnika su 2,5 milijarde kuna, od kojih se oko milijardu kuna odnosi na zahtjeve za osiguranje plaćanja vjerovnika Dioki, Kijac nekretnine i Ćuf. Radnicima je priznato 125 milijuna kuna potraživanja, a u drugom višem isplatnom redu je niz tvrtki među kojima su Dioki, HEP, Hrvatske vode, Zagrebačka banka, H-Abduco i drugi, kojima je priznato 1,3 milijarde kuna.

Sva imovina, procijenjena na 462,6 milijuna kuna, je pod hipotekama, a razlučni vjerovnici, uglavnom poslovne banke i država, potražuju 670 milijuna kuna.  Dio radnika s nevjericom je primio informaciju o nedostatku sredstava i mogućnostima naplate potraživanja, kao i da nastavak proizvodnje u Dini sada nije moguć. Objašnjeno im je da Dina nije proizvodila ni u jednom od svojih programa 3 do 4 godine, da je potrebno čišćenje cijevi pogona te da se u jednome od pogona nalazi otpad, tj. kemikalije čije se zbrinjavanje procjenjuje na 11 milijuna kuna.

Na ročištu je rečeno i da je za čuvanje oko milijun četvornih metara prostora Dine mjesečno potrebno oko 780 kuna. Sljedeće ročište bit će zakazano za tri mjeseca, budući da se u tom roku još mogu prijavljivati tražbine. Nakon što je u lipnju pokrenut stečaj Dina Petrokemije, stečajna upraviteljica je prije nekoliko dana sudu prijavila nedostatnost stečajne mase za namirenje dospjelih i predvidivih obveza i pozvala vjerovnike da daju svoje mišljenje o toj prijavi te uputila zahtjev za obustavom stečajnog postupka.

You may also like

0 comments